Politistii ucrainieni de frontiera au abandonat joi trei posturi la granita cu Rusia si au cerut intariri, in urma atacurilor separatistilor, un nou revers in criza ucraineana, scrie AFP. Acestia au afirmat ca au fost victima unui atac condus de barbati inarmati si blindate, din zona frontierei rusesti, la Marynivka. Rebelii pro-rusi par sa-si intareasca zi de zi controlul asupra estului Ucrainei, in ciuda ofensivei fortelor ucrainene din aceasta saptamana. Situate in regiunea Lugansk, aceste posturi de frontiera, Cervonopartyzansk, Doljanski si Cervona Mogyla, au fost victima unor asalturi ale rebelilor pro-rusi in noaptea de miercuri spre joi, a precizat politia de frontiera, intr-un comunicat. "Dupa schimburi de focuri, avand in vedere amenintarea asupra vietii oamenilor care traversau frontiera, civilii ci politia de frontiera au evacuat aceste puncte de trecere. Ele au fost inchise temporar, iar Rusia a fost notificata oficial", potrivit sursei citate.

UPDATE

Ora 07:00 Kerry si Lavrov si-au reafirmat, la Paris, angajamentul fata de stabilitatea Ucrainei, potrivit Mediafax. Secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său Serghei Lavrov şi-au exprimat joi seara dorinţa de a contribui la pace şi stabilitate în Ucraina, în cursul unei întâlniri la Paris, în ajunul ceremoniilor marcând Debarcarea în Normandia.

Ora 06:00 Fortele militare ale Kievului au preluat controlul in peste 20 de localitati din regiunile Lugansk si Donetk, incercuindu-i astfel in cursul operatiunii "antiteroriste" pe separatistii care ocupa in total zece orase in estul Ucrainei, anunta postul de televiziune ucrainean TSN, citat de Mediafax. Printre localitatile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numara, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgentilor.

Tensiuni se mentin in sudul regiunii Donetk, in special in orasul Amvrosievka, si in localitatile Rubejnii, Severodonetk si Lisiciansk, in regiunea Lugansk. Potrivit agentiei ucrainene UNIAN, lupte intense continua si in apropiere de Slaviansk. Aici separatistii au ramas izolati, insa au reusit sa doboare un avion al fortelor armate ucrainene.

La Doljanski, joi dupa-amiaza, circa zece combatanti pro-rusi controlau postul de frontiera, deasupra caruia nu mai flutura drapelul ucrainean si prin care treceau vehicule in ambele sensuri, potrivit unui ziarist AFP. Mai multe persoane treceau granita pe jos, tragand o valiza sau un sac, pentru a se refugia in Rusia.

Politistii de frontiera sunt cei mai vizati de separatistii care au proclamat o "Republica populara" in regiunea Lugansk, la fel ca si in Donetsk. Acestia au fost nevoiti sa-si paraseasca sediul regional din Lugansk in urma unui asalt al rebelilor puternic inarmati, in cursul zilei de luni.

Duminica seara, seful acestei politii din Ucraina, Mykola Lytvyne, a deplans situatia din zona de granita, unde politia de frontiera se regaseste adeseori singura in fata insurgentilor, fara sustinerea fortelor armate care conduc ofensiva in Donetsk. Aceasta granita este foarte sensibila in conditiile in care occidentalii denunta sosirea de luptatori si arme din Rusia, in special din Caucaz.

Presedintele Ingusetiei, o mica republica din Caucazul rus, vecina cu Cecenia, a recunoscut joi, la fel ca si presedintele cecen Ramzan Kadyrov, ca "voluntari" ingusi se afla in estul Ucrainei, in randurile insurgentilor pro-rusi. "Potrivit informatiilor disponibile, 20 sau 25 de voluntari ingusi lupta in estul Ucrainei", a declarat Iunus-Bek Evkurov, citat de Interfax.

In comunicatul lor, politistii de frontiera au vorbit despre o "concentrare a unui numar mare de teroristi" in zona de granita si de amenintari asupra familiilor lor. Acestia au cerut guvernului inchiderea unor puncte de trecere si trimiterea de trupe ale armatei si Garzii Nationale pentru apararea granitei. Fortele ucrainene, care au lansat de aproape doua luni o "operatiune antiterorista", si-au intensificat marti actiunile, concentrate in jurul bastionului pro-rus din Slaviansk, la peste 100 km nord de Donetsk.

Presedintele american Barack Obama a declarat, joi, ca tarile G7 vor umari ce va face presedintele rus Vladimir Putin "in urmatoarele doua-trei-patru saptamani" in privinta crizei ucrainene, inainte de a decide eventuale noi sanctiuni, transmite AFP.

"Vladimir Putin are posibilitatea de a reveni la calea cea dreapta a dreptului international", a declarat Obama in fata presei, la finalul summitului G7 de la Bruxelles.

"Vom vedea ce va face Putin in urmatoarele doua-trei-patru saptamani", a adaugat el.

"Daca provocarile ruse vor continua, este clar (...) ca tarile G7 sunt pregatite sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei", a precizat Obama in cursul unei conferinte de presa comune cu premierul britanic David Cameron.