Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca manifestantii care vor sa marcheze, sambata, in emblematica piata Taksim din Istanbul un an de la revoltele antiguvernamentale care au cuprins Turcia in 2013 vor fi arestati. Politia turca a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva manifestantilor reuniti sambata la Istanbul si Ankara, transmite AFP.

Ciocniri au izbucnit la Istanbul, unde sute de manifestanti au fost asediati de fortele de ordine pe strada Istiklal, in apropiere de piata Taksim, a anuntat un jurnalist al AFP aflat la fata locului. La Ankara, politia a folosit gaze lacrimogene si a pus in functiune un tun cu apa impotriva a circa 1.000 de manifestanti din piata Kizilay, in centrul capitalei turce, citeaza Mediafax.

"Nu veti putea ocupa Taksim asa cum ati facut anul trecut pentru ca trebuie sa respectati legea", a declarat Erdogan in cadrul unui discurs rostit la Istanbul in fata a mii de sustinatori. "Daca veti merge acolo, fortele noastre de securitate au primit instructiuni clare si vor face tot ce este necesar, de la A la Z", a adaugat el.

Seful Guvernului turc i-a criticat inca o data pe cei care l-au sfidat timp de trei saptamani, anul trecut, in strada.

"Fac apel la poporul meu. Nu va lasati inselati. Aceasta nu este o campanie ecologistam nu este niciun fel de sinceritate aici", a insistat Erdogan.

Guvernul turc a interzis accesul in piata Taksim al manifestantilor din cadrul organizatiilor neguvernamentale, al sindicatelor si membrilor societatii civile care vor sa comemoreze, sambata seara, valul de contestare fara precedent care a agitat Turcia in iunie 2013.

Peste 25.000 de persoane si aproximativ 50 de tunuri cu apa au fost mobilizate pentru a face fata manifestantilor, sugerand posibilitatea unor noi confruntari.

Plecata la 31 mai de la o mana de ecologisti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domina emblematica piata Taksim din Istanbul, miscarea s-a transformat intr-o fronda impotriva derivei autoritare si islamiste a lui Erdogan, reunind in trei saptamani 3,5 milioane de persoane in toata Turcia.