Diplomatia britanica a respins plangerile Rusiei cu privire la comparatia pe care ar fi facut-o Printul Charles intre Vladimir Putin si Adolf Hitler, transmite The Moscow Times. In cadrul unei intalniristabilita la solicitarea ambasadei ruse la Londra, directorul pentru Europa Central-Estica si pentru Asia din cadrul Ministerului de Externe britanic a refuzat sa comenteze conversatii private, in schimb a transmis partii ruse ca Moscova nu ar trebui sa se mai implice in Ucraina inaintea alegerilor prezidentiale de duminica.

Reprezentantul diplomatiei britanice, Sian MacLeod, s-a intalnit joi cu ambasadorul adjunct rus in Marea Britanie Alexander Kramarenko, la cererea partii ruse, arata cele doua agentii diplomatice in comunicate de presa.

"Ca raspuns la reprezentarile domnului Kramarenko, directorul a declarat ca acesta nu se poate astepta ca Ministerul de Externe sa comenteze stiri despre conversatii private si a reiterat speranta guvernului ca inaintea alegerilor prezidentiale din Ucraina Rusia nu va face comentarii sau actiuni care sa provoace instabilitate in Ucraina", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului britanic de Externe.

Ambasada Federatiei Ruse a parut iritata de raspunsul oficialului britanic, spunand in propriul comunicat de presa ca MacLeod, "de fapt, a evitat sa dea explicatii cu privire la acest subiect, spunand ca de fapt nu este vorba de nimic altceva decat stiri de presa cu privire la o conversatie privata".

"Toate acestea pot provoca doar regrete", a mai aratat ambasada rusa.

Disputa diplomatica a fost ironizata atat in presa rusa cat si peste ocean, in SUA.

Tonya Samsonova, de la postul de radio Eho Moskvi, a rezumat raspunsul britanic pe pagina ei de Facebook spunand ca MacLeod i-a transmis ambasadorul rus: "Nu comentam aici in legatura cu Printul Charles... dar din moment ce ati trecut pe la noi, vreau sa va spun inca o data: Inainte de alegerile din Ucraina - stati departe de ei".

Andy Borowitz, de la revista The New Yorker, a postat o satira in care Printul Charles isi cere scuze, razand de presupusa paralela intre anexarea Austriei de catre Germania Nazista in 1938 si anexarea Crimeei de catre Rusia in aceasta primavara.

"Ceea ce ar fi trebuit sa spun, si ceea ce va spun acum, este ca Putin poate sa aiba uneori apucaturi de Hitler", scrie Borowitz in scrisoarea falsa a Printului Charles. "Sa luam, de exemplu, inclinatia lui pentru ocuparea unor teritorii care nu ii apartin si apoi adaugarea lor la propria tara si asa mai departe. Ati numi asta comportment specific lui Hitler sau nespecific lui Hitler? De unde ma uit eu, e mai degraba ceva ce Hitler ar face decat ceva ce nu ar face, asa ca verdictul trebuie sa fie, da, baiatul cam seamana cu Hitler cand face asta".

"Si daca tot suntem la subiectul asta, ce ziceti de faptul ca Putin a folosit tancuri? de asemenea, un gest foarte 'de Hitler'. Din nou, lasati-ma sa clarific: Nu spun ca este Hitler - dar daca crezi ca poti folosi tancuri si sa nu aduci un pic cu Hitler, ceva nu sta bine in mintea ta", scrie jurnalistul american.

Borowitz s-a luat si de politicienii britanici care i-au cerut Printul Charles sa abdice din cauza comentariului pe care se presupune ca l-ar fi facut in timpul unei conversatii cu un refugiat polonez, afirmand ca, implicandu-se in Ucraina, "Putin face acum aproape la fel ca Hitler".

"Daca retin bine, in 1930 un alt baiat a incercat sa pedepseasca oamenii pentru ca ziceau ceea ce credeau. Nu am de gand sa dau nume, da daca pantoful se potriveste", scrie Borowitz.

Printul Charles, care se afla intr-o vizita in Canada, a creat o polemica dupa ce ar fi comparat actiunile presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina cu cele ale dictatorului nazist Adolf Hitler, scrie AFP citand presa tabloida din Marea Britanie.

The Daily Mail scria miercuri ca mai multi martori l-ar fi auzit pe Charles facand aceasta comparatie intr-o conversatie cu Marienne Ferguson, in varsta de 78 de ani, care a fugit din Polonia la varsta de 13 ani si care si-a pierdut mai multi membri ai familiei, morti in lagare de concentrare.