Secretarul de Stat american, John Kerry, s-a intalnit miercuri, la Londra, cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, pentru prima data dupa esuarea, in aprilie, a negocierilor intre Israel si palestinieni, potrivit Mediafax.

John Kerry si Mahmoud Abbas s-au intalnit intr-un hotel, unde au purtat discutii "neoficiale", potrivit unor oficiali americni.

"Usa ramane deschisa procesului de pace", a afirmat un oficial de rang inalt al Departamentului de Stat, inainte de plecarea lui Kerry de la Washington.

"Dar primul scop al acestei intalniri este purtarea unor discutii pe tema relatiilor noastre cu palestinienii", a adaugat el.

In cadrul unei intrevederi, miercuri, cu premierul britanic David Cameron, Mahmoud Abbas "s-a declarat pregatit sa reia discutiile de pace cu Israelul si si-a exprimat speranta ca o va putea face rapid", a anuntat Downing Street.

Abbas i-a prezentat lui Cameron "marile directii ale proiectului sau privind crearea unui nou Guvern palestinian tehnocrat, angajat in respectarea principiilor Cvartetului, in special a principiilor legate de nonviolenta si recunoastere a Israelului", potrivit aceleiasi surse.

Termenul limita al desfasurarii negocierilor intre Israel si palestinieni a expirat la 29 aprilie. Cele doua parti nu au ajuns la niciun rezultat, in pofida eforturile intense ale diplomatiei americane.

In cursul negocierilor, Autoritatea Palestiniana s-a angajat sa isi suspende initiativele internationale, in schimbul eliberarii de catre Israel a 104 prizonieri palestinieni.

Insa palestinienii au acuzat Israelul ca intensifica procesul de colonizare, in timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a suspendat negocierile, apreciind ca acordul de reconciliere incheiat intre Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si miscarea islamista Hamas este "un pact (care) ucide pacea".