Kievul a propus joi seara organizarea unor "mese rotunde nationale" cu participarea fortelor politice din toate regiunile Ucrainei, pentru a solutiona criza din tara, potrivit unei declaratii comune a presedintelui ucrainean Oleksandr Turcinov si a premierului Arseni Iateniuk, citati de RIA Novosti.

"Anuntam astazi initiativa de a organiza mese rotunde pentru unitate nationala. Suntem pregatiti sa incepem un dialog cu toti cei care au scopuri politice legitime si sunt pregatiti sa le argumenteze prin mijloace legale, cu cei care nu au mainile patate de sange. Ii invitam la dialog pe reprezentantii tuturor fortelor politice din toate regiunile tarii, pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta poporul ucrainean", a afirmat Iateniuk, citeaza Mediafax.

Potrivit premierului ucrainean, printre cele mai importante subiecte care urmeaza sa fie abordate se numara descentralizarea Ucrainei, asigurarea unui echilibru intre institutiile de stat, precum si garantarea drepturilor minoritatilor nationale.

Propunerile care vor fi formulate in cadrul acestor mese rotunde vor fi transmise catre Parlamentul ucrainean, afirma Iateniuk intr-un articol postat pe site-ul sau oficial, adagand ca autoritatile vor invita reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru a media discutiile.