NATO si-a exprimat miercuri "ingrijorarea" dupa amenintarile ruse cu interventia in Ucraina, condamnand "retorica inflamatorie" a Moscovei si apeland la punerea in aplicare a Acordului de la Geneva, scrie AFP.

"Sunt ingrijorat de declaratiile ruse care ameninta Ucraina cu o actiune militara", a declarat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

"Rusia are responsabilitatea de a dezamorsa situatia, mai degraba decat de a folosi o retorica ce inflameaza si denaturneaza situatia din Ucraina", a adaugat oficialul.

Rusia a spus ca este gata sa intervina in cazul in care "interese legitime" ar fi "atacate" in estul Ucrainei, dupa relansarea unei "operatiuni antiteroriste" a Kievului impotriva separatistilor.

"Utilizareaamenintarilor voalatesilansarea unor noiexercitii militare aproape degranita cu Ucrainaadaugatensiuneunei situatiideja dificile,si incalcaspiritulAcordului de la Geneva",a acuzatVershbow.

La randul sau, comandantul Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca forta plasata de Rusia la granitele Ucrainei este foarte capabila si ingrijoratoare, insa angajamentul NATO pentru apararea colectiva a aliatilor nu poate fi pus la indoiala.

Comandantul Fortelor Aliate din Europa a afirmat ca forta plasata de Rusia la granita cu Ucraina este destul de mare, este bine echipata si este pregatita si, daca va fi directionata, poate invada estul acestei tari.