Politia locala din Bruxelles a cerut organizatorilor unui spectacol pus in scena de o companie de dans din New York sa indeparteze posterele inaintea vizitei prezidentiale a Chinei la UE de saptamana viitoare, scrie EUObserver.

Presedintele Xi Jinping si delegatia chineza vor fi cazati la hotelul Sheraton de langa Teatrul National din Bruxelles, unde urmeaza sa fie prezentat un spectacol muzical traditional chinez pus in scena de trupa Yun Performance Arts.

Dansul face trimitere la Falun Gong, o modalitate de meditatie practicata la scara larga de cei persecutati de catre Partidul Comunist Chinez incepand din 1999.

BHS Promotion, agentia de publicitate care a realizat campania de promovare a spectacolului, a anuntat vineri pe site-ul sau ca a primit un apel telefonic de la departamentul central de politie din Bruxelles in care i s-a cerut sa indeparteze pentru luni si marti, cele doua zile ale vizitei lui Xi Jinping, panourile publicitare care s-ar putea dovedi jignitoare.

Politia a revenit ulterior asupra solicitarii, insa felul in care au incercat sa se ocupe de situatie a provocat ingrijorare.

"Am primit un apel, dar in cele din urma nu miscam nimic", a declarat un purtator de cuvant al BHS Promotion.

In general, agentia face publice intre 25 si 50 de afise in campaniile sale publicitare din Bruxelles.

Intrebat de ce li s-a cerut initial sa indeparteze afisele companiei Shen Yun, purtatorul de cuvant a precizat ca acestea ridica "probleme de diplomatie".

Situatia a fost facuta si mai confuza din cauza faptului ca doua deparatmente diferite ale politiei locale au trimis instructiuni diferite.

O scrisoare trimisa de catre departamentul central de politie catre Asociatia Falun Gong din Belgia (BFGA), care a organizat de spectacolul, le-a cerut sa acopere toate afisele sau sa le indeparteze. Scrisoarea lista strazile care duc de la hotelul in care va fi cazat Xi la sediul Comisiei Europene.

O alta scrisoare, trimisa de catre un alt departament de politie care are jurisdictie asupra partii de nord a Bruxelles-ului, le-a cerut sa indeparteze doar doua afise postate in apropierea hotelului.

Purtatorii de cuvant ai celor doua departamente de politie au refuzat sa comenteze.