Noile autoritati ucrainene mizeaza pe oligarhi sa se opuna manifestarilor de separatism din regiunile industriale rusofone din estul Ucrainei dupa ce Kievul a pierdut controlul de facto al Crimeii, scrie AFP.

Serguii Tarouta (58 de ani), seful Uniunii Industriale din Donbass, cu o avere este estimata la 600 milioane dolari de catre revista Forbes, a fost numit recent guvernator al regiunii Donetsk, un fief al presedintelui demis Viktor Ianukovici devenit o zona problema dupa desfasurarea fortelor rusesti in Crimeea la sfarsitul lunii februarie.

Numirea sa a fost sustinuta de catre Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina si principal finantator al Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, originar, ca si presedintele destituit, din regiunea Donetk.

Foarte influent in Donetsk, Rinat Ahmetov a facut un apel la pastrarea integritatii teritoriale a Ucrainei, catalogand drept inacceptabila "folosirea fortei din exterior".

Igor Kolomoiski (51 de ani), "coproprietar al puternicului holding Privat (activ in domeniul bancar si in metalurgie) si unul dintre liderii comunitatii evreiesti din Ucraina, creditat cu o avere de 2,4 miliarde de dolari, a devenit guvernator al regiunii Dnipropetrovsk.

"Oligarhii au tot interesul sa se mentin suveranitatea Ucrainei. Sub Putin ei si-ar pierde puterea si afacerile", a declarat expertul politic Taras Berezovets pentru AFP.

Kolomoiski: "Putin a innebunit"

Cei doi miliardari au spus ca au acceptat posturile de guvernator pentru a contracara proiectul Moscovei se a controla sudul si estul Ucrainei. "Separatismul nu va trece in Dnipropetrovsk", a insistat Igor Kolomoiski.

"Putin nu este normal, a luat-o razna cu misiunea sa de a restaura Imperiul Rus. Acest lucru risca sa provoace un dezastru la scara globala", a declarat Kolomoiski, calificat, la randul sau, de presedintele rus drept "gunoi" si "ticalos".

Serguii Taroura a descris decizia Parlamentului rus de a autoriza folosirea fortei in Ucraina drept "oribila", subliniind ca "slabiciune economica" face tara vulnerabila in fata unei astfel de amenintari.

Confruntate cu manifestatiile pro-europene si cu o serioasa criza economica, autoritatile de la Kiev "nu dispun de parghii eficiente in estul si sudul pro-rus", explica analistul politic Volodimir Fessenko; prin urmare, apelul la oligarhi in zonele sensibile.

"Elitele legate de Partidul Regiunilor sunt demoralizate, precum si administratiile (locale - n.red.) si fortele de ordine. Ei se tem sa actioneze, nu stiu cine va fi maine la putere", spune Fessenko.

Atuul oligarhilor este faptul ca asigura locuri de munca pentru sute de mii de oameni si au legaturi cu elitele regionale si cu fortele de ordine.

Pentru multi ucraineni dezgustati de coruptia omniprezenta, oligarhii la putere sunt mai putin susceptibili de a folosi puterea pentru a se imbogati, scrie AFP.

Resurse uriase la dispozitia oligarhilor

"Ei au resurse administrative si financiare uriase", subliniaza ziarul online Pravda Ekonomitchna.

In abordarea acestei sarcini herculeene intr-o perioada atat de agitata, oligarhii "obtin, in schimb, sansa de a-si spala imaginea", in conditiile in care toti sunt mai mult sau mai putin asociati cu schemele de coruptie ale fostului regim, arata site-ul cotidianului.

In acest context, exista insa riscul ca noile autoritati sa permite crearea de "baroni", desi au promis protestatarilor din Maidan "resetare" sistemului Ianukovici si impunerea unui regim democratic?

"Magnatii ar vrea sa obtina garantii de securitate in schimbul <> lor. Nu cred ca vor obtine avantaje pentru grupurile lor. In prezent, interesul comun este de a pastra unitatea tarii", crede Volodimir Fessenko, subliniind ca numirea lor este "temporara".

Pentru Taras Berezovets totul depinde de urmatorul presedinte, ales in scrutinul prezidential anticipat de pe 25 mai.

Potrivit analistului politic, oligarhii isi vor mentine sau isi vor creste influenta in cazul in care fostul boxer si unul dintre liderii miscarii protestatare, Vitali Klitschko, este cel care castiga. Asta nu se va intampla in cazul in care castiga Petro Porosenko, el insusi oligarh si rege al ciocolatei, sau fostul prim-ministru Iulia Timosenko, crede Berezovets.

Citeste si: