Uniunea Europeana a inghetat joi activele presedintelelui ucrainean demis Viktor Ianukovici, a fostului prim-ministru Mykola Azarov si a 16 alti inalti oficiali ucraineni suspectati de deturnarea fondurilor de stat si incalcarea drepturilor omului, transmite Reuters.

Intr-un document legal publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, UE arata ca "toate fondurile si resursele economice care apartin, sunt detinute sau controlate" de catre persoanele enumerate sunt acum inghetate in cele 28 de tari ale Uniunii.

Anuntul vine ca urmare a unei decizii luate luna trecuta de ministrii de Externe ai UE, ca raspuns la caderea guvernului ucrainean si fuga in exil a lui Ianukovici dupa o actiune in forta impotriva protestatarilor de la Kiev soldata cu numeroase pierderi de vieti.

Noul prim-ministru al Ucrainei, Arseny Yatseniuk, a declarat ca Ianukovici ar fi delapidat in jur de 37 miliarde dolari in cei trei ani de mandat.

In document, UE arata ca activele lui Ianukovici au fost inghetate "in legatura cu deturnarea de fonduri apartinand statului ucrainean si transferul lor ilegal in afara Ucrainei".

Printre celelalte nume importante trecuta pe lista persoanelor sanctionate se numara: Viktor Pshonka, fostul procuror general al Ucrainei, Oleksandr Yakymenko, fostul sef al Serviciului de Securitate, si Olena Lukash, fostul ministru al Justitiei.

Cei doi fii ai lui Ianukovici si fostul premier Azarov au fost si ei trecuti pe lista.

Yatseniuk se intalneste joi la Bruxelles cu liderii UE pentru a discuta despre urmatorii pasi necesari pentru a ajuta economia ucraineana sa se puna pe picioare.