Uniunea Europeana a inghetat, incepand de joi, averile a 18 responsabili ucraineni din fostul regim al presedintelui Viktor Ianukovici, anunta AFP.

Lista celor 18 persoane va fi publicata joi in monitorul oficial al UE, chiar inainte de organizarea, la Bruxelles, a unui summit european extraordinar consacrat crizei ucrainene.

Acest responsabili au fost "identificati" ca fiind implicati in "deturnari de fonduri publice", a precizat Consiliul European, intr-un comunicat. "Sanctiunile includ masuri pentru a incerca recuperarea fondurilor implicate", se arata in acest comunicat, care precizeaza ca sanctiunile sunt "initial stabilite pentru 12 luni".

UE concretieaza astfel deciziile luate in 20 februarie si 3 martie, cu ocazia a doua reuniuni ale ministrilor europeni ai Afacerilor Externe, consacrate crizei ucrainene.

Aceasta a vizat initial aplicarea, pe langa inghetarea averilor, a unei interdictii pentru calatorii in strainatate in cadrul UE.

Lista ar putea sa-l includa si pe presedintele demis Viktor Ianukovici, au precizat surse diplomatice.

Elvetia a decis deja sa inghete, din 28 februarie, a averilor lui Ianukovici si a altor 19 responsabili ai fostului regim, printre care doi ministri si fiul presedintelui, Alexandr Ianukovici, a carui avere este estimata la peste 500 milioane dolari si care detine in Elvetia o societate specializata in vanzarea carbunelui ucrainean.

UE a mai amenintat cu adoptarea unor "sanctiuni tintite" impotriva responsabililor rusi daca "masuri rapide si concrete de dez-escaladare" nu sunt luate in Crimeea pana la summitul european de joi.