Statele Unite au decis sa-si intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia si sa-si sporeasca participarea la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice, a anuntat miercuri secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de AFP.

Aceste masuri vizeaza, potrivit Washingtonului, sa ofere asigurari in materie de securitate aliatilor sai est-europeni din cadrul NATO, care si-au exprimat ingrijorarea fata de consecintele actiunilor militare ruse in Ucraina la adresa securitatii lor.

Generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme, cel mai inalt grad din armata americana, l-a sunat miercuri dimineata pe omologul sau rus Valery Gerasimov si i-a cerut sa "continue sa dea dovada de retinere in zilele urmatoare, pentru a lasa loc unei solutii diplomatice".

"In aceasta dimineata, Departamentul Apararii adopta masuri pentru sustinerea aliatilor nostri, intre care intensificarea exercitiilor comune prin intermediul detasamentului nostru aerian din Polonia si sporirea participarii noastre la misiunea de politie a aerului desfasurata de NATO in tarile baltice", a declarat seful Pentagonului in fata senatorilor din Comisia fortelor armate.

Un detasament militar american este stationat la doua baze aeriene din Polonia pentru a realiza exercitii aeriene comune intre fortele americane si poloneze, in conditiile in care fortele aeriene poloneze sunt si ele dotate cu avioane de vanatoare F-16.

Protectia spatiului aerian al Lituaniei, Letoniei si Estoniei este asigurata de 10 ani de catre NATO. Statele membre preiau, pe rand, aceasta misiune, trimitand avioane de vanatoare in tarile baltice pe o durata de patru luni. De la 1 ianuarie, aceasta misiune a fost preluata de Statele Unite.