Studentii bulgari au incercat sa blocheze politicienii in interiorul Parlamentului de la Sofia, in cadrul unui protest fata de coruptie si fata de calea spre care se indreapta tara. Sute de persoane au format un lant uman in fata cladirii, unde au avut loc ciocniri cu scutierii, mobilizati in numar mare. Studentii sustin ca apelurile la "ocuparea" Parlamentului reprezinta o incercare de a-si face auzita vocea. Ei vor ca Guvernul condus de socialisti, care a preluat conducerea tarii, in luna mai, sa demisioneze, relateaza Novinite.com, citat de Mediafax.

Precedentul Guvern a cazut in urma protestelor, iar cel actual este vizat zilnic de manifestatii.

Unii studenti s-au intins pe jos pentru a opri masinile de patrula ale politiei. Cativa au fost arestati si se plang de rele tratamente.

Protestele au loc dupa "Marsul Justitiei" de sambata de la Sofia, care a atras sute de studenti. Profesorii universitari li s-au alaturat, acuzand Guvernul de legaturi corupte cu grupurile de afaceri.

La 24 de ani de la caderea comunismului in Bulgaria, protestatarii sustin ca guvernele succesive au esuat in reformarea politicii si in a pune bazele unei cresteri economice stabile.

Aderarea la UE a adus prosperitate pentru multi, dar a incurajat tinerii sa emigreze, lasand in urma o populatie batrana si saraca, in timp ce esecul in instalarea unui stat de drept si in combaterea coruptiei a descurajat investitiile de care are nevoie Bulgaria. Salariul mediu din aceasta tara este cel mai mic din UE, fiind de doar 400 de euro, in timp ce pensia medie este de 130 de euro.