Noile schimbari aduse de Ungaria controversatei sale constitutii sunt "cosmetice", a denuntat miercuri organizatia neguvernamentala Human Rights Watch, potrivit AFP.

Parlamentul a adoptat la inceputul saptamanii un nou amendament la Constitutie, intrata in vigoare pe 1 ianuarie 2012 si aspru criticata, atat de comunitatea internationala cat si de opozitia ungara.

Aceasta a cincea modificare a textului ar trebui, potrivit guvernului condus de Viktor Orban, sa puna capat criticilor.

Schimbarile aduse "mentin masurile care submineaza statul de drept si slabesc protectia drepturilor omului", potrivit HRW.

Modificarile aprobate de Parlament vizeaza, intre altele, reguli pentru campania electorala, libertatea religioasa si independenta puterii judiciare. Toate aceste puncte au fost vizate de critici internationale, formulate inclusiv de catre Comisia Europeana (CE) si Comisia de la Venetia, un organism consultativ de pe langa Consiliul Europei (CoE).

Daca aceste modificari sunt prezentate ca "pozitive", persista unele ingrijorari, afirma HRW. "Este utopic ca Guvernul sa creada ca aceste amendamente vor pune capat unei dezbateri internationale privind Constitutia ungara", subliniaza organizatia.

ONG-ul afirma ca Ungaria nu a dat curs recomandarilor CoE, indemnand Uniunea Europeana (UE) sa sporeasca presiunea asupra Ungariei, inclusiv printr-o eventuala suspendare a dreptului de vot in cadrul UE.

Recurgerea la articolul 7.1, care prevede suspendarea anumitor drepturii ale unui stat membru in cazul unei incalcari grave a valorilor europene, a fost evocat intr-un raport al eurodeputatului ecologist portughez Rui Tavares, adoptat in iunie.