Presedintele sirian Bashar al-Assad i-a transmis un mesaj de felicitare liderului nord-coreean Kim Jong-un cu ocazia marcarii a 65 de ani de la crearea Coreei de Nord, a anuntat vineri agentia oficiala nord-coreeana KCNA, potrivit Mediafax.

In acest mesaj, primit joi de catre liderul nord-coreean, presedintele sirian transmite "sincere felicitari" liderului si poporului nord-coreean pentru marcarea a 65 de ani de la crearea Republicii Populare Democratice Coreea, potrivit KCNA.

Presedintele sirian reafirma, cu aceasta ocazie, vointa Siriei de a consolida "relatia de prietenie si cooperare" intre cele doua tari.

Ministerul sud-coreean al Apararii a avertizat cu o zi inainte in privinta armelor chimice de care ar dispune regimul stalinist de la Phenian, evocand existenta unui comert cu armament chimic intre Coreea de Nord si Siria.

"Credem ca exista un trafic de armament chimic intre Coreea de Nord si Siria", a declarat joi, pentru presa, Kim Min-seok, un purtator de cuvant al ministerului sud-coreean.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord este suspectata ca detine pana la 5.000 de tone de armament chimic ce poate fi lansat de artilerie sau rachete.

Unsprezece tari din cadrul G20 au indemnat vineri, la finalul unui summit la Sankt Petersburg, la un "raspuns international puternic" imporiva regimului de la Damasc, considerat responsabil de folosirea de arme chimice impotriva populatiei.

Presedintele american Barack Obama a declarat ca lumea nu poate sa ramana "cu bratele incrucisate" dupa atacul cu arme chimice de la 21 august langa Damasc.

Potrivit seviciilor americane de informatii, peste 1.400 de persoane care locuiau la periferia Damascului, controlata de fortele rebele, au fost ucise in acest atac, care a implicat utilizarea de gaz sarin.

Damascul neaga ca a comis un asemenea atac. Presedintele al-Assad este sutinut de Rusia, care afirma ca elementele prezentate de catre occidentali ca probe ale responsabilitatii Damascului nu sunt convingatoare.

Presedintintii american Barack Obama si rus Vladimir Putin si-au pastrat pozitiile antagoniste, la Sankt Petersburg, cu privire la eventualitatea unei interventii militare impotriva Damascului.