Un comando Al-Qaida a lansat duminica un atac sangeros impotriva armatei din Yemen, primul dupa valul de atacuri cu drone efectuate impotriva gruparii extremiste, in care au murit circa 40 de militanti in doua saptamani, relateaza AFP.

Cinci soldati yemeniti au fost ucisi in acest atac comis de "elemente Al-Qaida" in apropierea terminalului de gaze din Balhaf, in sud-estul Yemenului, a informat o sursa militara.

"Atacatorii au venit cu masina pana la nivelul unui punct de control al armatei din apropierea terminalului de la Balhaf. Au deschis focul cu arme automate, ucigand cinci soldati, dupa care au fugit", a declarat aceasta sursa pentru AFP, sub protectia anonimatului.

"Un al saselea soldat este dat disparut", a adaugat sursa, fara a putea spune daca acesta a fost rapit de atacatori.

Soldatii ucisi faceau parte dintr-o unitate a armatei insarcinata cu protejarea instalatiilor terminalului, situat in provincia Shabwah si detinut in parte de gigantul petrolier francez Total.

Miercuri, autoritatile yemenite au afirmat ca au dejucat un plan Al-Qaida care viza preluarea controlului asupra unor orase si instalatii petroliere.

Potrivit informatiilor oferite de autoritatile yemenite, Al-Qaida intentiona sa atace instalatiile petroliere de la Mukalla, sa preia controlul asupra orasului Mukalla si a localitatii invecinate Gil Bawazir si, in caz de esec, sa ia ca ostatici straini care lucreaza pe instalatiile petroliere.

Terminalul din Balhaf, tranzitat de cea mai mare parte a exporturilor de gaze ale Yemenului, nu era vizat, insa planul prevedea sabotarea gazoductului care alimenteaza terminalul, potrivit autoritatilor.

Atacul impotriva armatei vine la cateva ore dupa un nou atac cu drona care a vizat o masina la nord de Aden, marele oras din sudul Yemenului.

Doi membri Al-Qaida au fost ucisi, un altul ranit, iar un al patrulea a scapat nevatamat in urma raidului efectuat sambata seara in localitatea Al-Askaria, a declarat un oficial al administratiei locale, sub anonimat.

In total, 38 de persoane au fost ucise in aceste atacuri cu drone, potrivit unui bilant intocmit pornind de la surse tribale, militare si din administratia locala.

Atacurile au avut loc in zonele de instalare a Al-Qaida in Yemen: in estul capitalei Sanaa, in sudul si sud-estul tarii.

Statele Unite sunt singurele care dispun de drone in regiune, iar autoritatile yemenite n-au dezmintit niciodata in mod clar utilizarea acestor aparate impotriva Al-Qaida si continua sa reafirme ca ele colaboreaza cu aliatii lor pentru a lupta impotriva retelei extremiste.

In paralel, Washingtonul si-a inchis incepand din 4 august peste 20 de consulate si ambasade in Orientul Mijlociu si Africa, din cauza unei amenintari cu atentate ale Al-Qaida.

Cu exceptia ambasadei SUA la Sanaa si a consulatului american din Lahore, alerta a fost ridicata incepand de duminica, insa o parte dintre cancelarii au ramas inchise, in principal din cauza festivitatilor ce marcheaza incheierea Ramadanului.

La Sanaa, Washingtonul a evocat persistenta "unui fascicul de amenintari cu un eventual atac terorist" provenind de la Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), pe care Statele Unite o considera aripa cea mai activa a nebuloasei extremiste.

In Golful Persic, doar ambasada americana la Abu Dhabi si consulatul la Dubai, ambele in Emiratele Arabe Unite, s-au redeschis efectiv duminica.