Guvernul britanic i-a alertat sambata pe medici, profesori si membrii personalului de pe aeroporturi, cerandu-le sa urmareasca eventuale casatorii cu forta pe perioada verii, relateaza Mediafax, citand AFP.

Anul trecut, Londra a inregistrat 1.485 de cazuri de posibile casatorii cu forta in 60 de tari, in special in Asia. In 35% dintre cazuri victimele erau minori, iar 13% aveau varsta sub 15 ani. Cea mai tanara victima avea doi ani, iar cea mai batrana 71 de ani. De asemenea, 18% dintre victime erau barbati.

Vara este deosebit de propice acestei practici, au subliniat autoritatile sambata. "Este vital ca tinerele care pleaca in strainatate sa asiste la o casatorie sa fie constiente ca ar putea fi vorba despre casatoria lor", a subliniat Aneeta Prem, directoarea unei asociatii impotriva casatoriilor cu forta.

Pentru a sensibiliza publicul fata de aceasta problema, Guvernul a inceput sa distribuie carti postale cu mesajul "Casatoria: este optiunea ta". Ele incurajeaza destinatarii sa se adreseze politiei sau personalului de pe aeroporturi si ofera un numar de telefon si o adresa de e-mail la care autoriatile pot fi contactate in acest sens.

"Tinerele care asteapta rezultatele la Bacalureat ar trebui sa priveasca spre un viitor stralucitor, ci nu sa fie condamnate la un mariaj cu forta cu o persoana pe care nu au intalnit-o vreodata", a declarat secretarul de stat pentru prevenirea infractiunilor Jeremy Browne.

Partidul Laburist (opozitie) a apreciat ca aceasta initiativa este indispensabila, dar a notat ca ar fi fost mai utila daca ar fi fost lansata inainte de vacanta scolara.