Retorica anti-americana este in crestere in Rusia dupa revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin, a acuzat vineri presedintele american Barack Obama, in timp ce seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a raspuns ca cele doua tari "nu sunt intr-un Razboi Rece", transmite AFP.

Cu toate acestea, presedintele Obama a dat asigurari, in cursul unei conferinte de presa, ca "nu are relatii proaste" cu presedintele Putin.

Presedintele american, care a anulat o intalnire cu omologul sau rus programata la inceputul lunii septembrie, a respins in schimb ideea unui boicot al Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, in Rusia, in 2014, apreciind ca un asemenea gest ar fi "nepotrivit".

In acelasi timp, de la ambasada Rusiei la Washington, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurari ca nu exista un "Razboi Rece" cu Statele Unite, o expresie folosita marti de Obama.

Lavrov a afirmat de asemenea ca dosarul Snowden nu afecteaza relatiile dintre cele doua tari. "Este clar ca nu ne putem astepta la un Razboi Rece" intre Washington si Moscova, a declarat Lavrov, asistat de un translator, adaugand ca "dosarul Snowden nu afecteaza strutura relatiei".

Edward Snowden este fostul consultant informatic american care a dezvaluit amploarea supravegherii comunicatiilor de catre Statele Unite si caruia Moscova i-a acordat azil temporar.

In cursul unei intalniri fata in fata "2+2" desfasurata vineri, la Washington, intre secretarii americani de Stat si al Apararii, John Kerry si Chuck Hagel, si omologii lor rusi Serghei Lavrov si Serghei Shoigu, cele doua tari au insistat asupra intereselor lor comune pe scena internationala, precum dezarmarea sau neproliferarea, mai degraba decat divergentele si relatiile glaciale dupa cazul Snowden si summitul Obama-Putin anulat.

"Dispozitia generala a fost foarte pozitiva, ceea ce inspira optimism", a declarat Lavrov dupa reuniunea "2+2".

"Nu ar trebui sa vedem nicio agravare, a dat asigurari seful diplomatiei ruse, vorbind despre o "relatie normala" intre cele doua puteri.