Belgia inregistreaza duminica o zi istorica, regele Albert al II-lea abdicand in favoarea fiului sau cel mare Philippe, care a devenit astfel cel de-al saptelea suveran din istoria tarii, relateaza AFP.

Nou rege in Belgia: Philippe ii succede tatalui sau Albert II Foto: Agerpres/AP

UPDATE 13.30: Philippe a devenit oficial regele Belgiei

Philippe a devenit duminica in mod oficial al saptelea rege al Belgiei, depunand juramantul constitutional in fata Parlamentului, la o ora si jumatate dupa abdicarea tatalui sau, regele Albert al II-lea, relateaza AFP.

"Jur sa respect Constitutia si legile poporului belgian, sa mentin independenta nationala si integritatea teritoriala", a declarat in mod solemn Philippe in olandeza, franceza si germana, cele trei limbi nationale, devenind in mod oficial, la varsta de 53 de ani, noul sef al statului.

La ceremonie au fost prezenti membrii familiei regale, inclusiv regele Albert al II-lea si regina Paola, precum si cei patru copii ai regelui Philippe si ai noii regine Mathilde, intre care si noua printesa mostenitoare Elisabeth, in varsta de aproape 12 ani.

Depunerea juramantului a avut loc la exact 182 de ani de la cea a lui Leopold I (primul rege al Belgiei), la 21 iulie 1831.

Noul rege Philippe I si regina Mathilde au aparut apoi in balconul Palatului regal, pentru a saluta miile de persoane venite sa asiste la festivitatile prilejuite de succesiunea la tron.

Dupa 20 de ani de domnie, Albert al II-lea, in varsta de 79 de ani, a semnat actul oficial de abdicare cu putin timp inainte de ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei), in cursul unei ceremonii, transmisa in direct de televiziuni, ce s-a desfasurat la Palatul regal din Bruxelles, in prezenta a peste 200 de invitati, membri ai guvernului si reprezentanti ai organismelor constitutionale.

Printul Philippe, 53 de ani, va deveni cel de-al saptelea rege al Belgiei dupa ce va depune juramantul in fata camerelor reunite ale legislativului federal, eveniment programat la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei).

Intr-un discurs sustinut inainte de abdicare, regele i-a multumit premierului Elio Di Rupo pentru ca a acceptat sa formeze un guvern in plina criza institutionala, in conditiile in care tara nu avea guvern de 541 de zile, relateaza Agerpres. In alocutiunea sa, Albert al II-lea s-a adresat si reginei Paola, cu cuvintele "Multumesc si un mare sarut!", care au fost aplaudate zeci de secunde de asistenta.

Nu in ultimul rand, Albert al II-lea i-a spus fiului sau, Philippe, ca are toate calitatile "de inteligenta si de suflet" pentru a se achita de misiunea care ii revine, una pentru care este bine pregatit. Oamenilor politici prezenti, Albert al II-lea le-a transmis: "Ultima mea recomandare: lucrati fara odihna pentru coeziunea Belgiei".

Discursul regelui de dinainte de abdicare a fost aplaudat indelung de cei prezenti, fiind urmarit cu lacrimi in ochi de regina Paola si de printesa Mathilde.

Premierul Elio Di Rupo i-a multumit lui Albert al II-lea si i-a urat succes noului rege Phlippe, exprimandu-si increderea ca Mathilde ii va furniza tot sprijinul pentru a-si realiza misiunea.

Actul de abdicare a fost citit in franceza, flamanda si germana de ministrul justitiei, Annemie Turtelboom, acesta fiind ulterior semnat de un Albert al II-lea vizibil emotionat si de mai multi martori, printre care seful guvernului, presedintii Senatului si Camerei reprezentantilor si de responsabili ai puterii judiciare.

Noul rege, care i-ar fi putut urma unchiului sau, regele Baudoin, la moartea brusca a acestuia in 1993, nu a fost considerat atunci suficient de pregatit pentru a-si asuma functia, scrie Agerpres. Si dupa 20 de ani persista unele indoieli, dupa ce Philippe a facut unele afirmatii nepotrivite si pare a nu fi in largul lui in public. Va putea conta insa pe sprijinul activ al Mathildei, populara si competenta, atuul monarhiei de la casatoria celor doi din 1999. La 40 de ani, ea va fi prima regina de origine belgiana din istoria tarii.

De altfel, in discursul de adio adresat natiunii, Albert al II-lea a pomenit-o pe Mathilde, cerand belgienilor "sa colaboreze activ" cu cei doi si sa le "ofere sprijin". "Ei formeaza o pereche excelenta in serviciul tarii noastre", a spus Albert al II-lea, lansand si un apel la "mentinerea coeziunii" Belgiei.

Monarhia este prezentata ca unul din ultimele simboluri de unitate a tarii. Aparata in sudul francofon al Belgiei, ea este pusa la indoiala in nordul neerlandofon, indeosebi de N-VA, republicani din principiu si, cel mult, sustinatori ai unei monarhii pur protocolare.

Dovada au stat saptamana trecuta ultimele vizite oficiale ale perechii regale. Albert si Paola au fost primiti aproape cu indiferenta in nord - au fost cateva sute de persoane la Gent, al doilea oras din Flandra -, dar aclamati de mii de persoane la Liege, in Wallonia.

Domnia lui Albert al II-lea a fost marcata de cateva crize politice, mai ales dupa alegerile din 2010, cand partidelor politice le-au trebuit 541 zile - record mondial - pentru formarea guvernului. Atunci regele a jucat un rol major pentru iesirea din impas.

Intronizarea lui Philippe va avea loc in cadrul unei ceremonii extrem de sobre, iar programul alcatuit pentru sarbatorirea zilei nationale de 21 iulie a fost modificat in foarte mica masura. Duminica, dupa depunerea juramantului, noua pereche regala va aparea la balconul palatului si va asista la traditionala parada militara, urmand apoi sa faca o baie de multime. La Bruxelles sunt asteptate cu aceasta ocazie sute de mii de persoane.

In ajunul marii zile, cu exceptia "balului national" la care au participat regele si fiul sau cu sotiile, capitala belgiana nu fremata in mod deosebit, atmosfera fiind departe de valul portocaliu care a inundat Olanda la sfarsitul lunii aprilie, la intronizarea noului rege Willem-Alexander.

La ceremonie nu au fost invitati nici regi, nici lideri politici mondiali. Singura personalitate prezenta va fi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Belgia, una din cele sase tari fondatoare ale Uniunii Europene si care gazduieste principalele sale institutii, continua sa fie foarte atasata constructiei europene.