Uniunea Europeana va incepe luni un dificil proces de negociere cu Washington asupra metodelor de spionare, dar inarmata de aceasta data cu un serios mijloc de presiune: amenintarea de a suspenda acordul care ofera americanilor acces la datele privind viramentele bancare ale cetatenilor Statelor Unite, scrie AFP.

"In sfarsit, UE a inasprit tonu", a afirmat vineri un diploma european. Amenintarea a fost formulata de o maniera foarte clara intr-o scrisoare adresata de comisarul european insarcinat cu chestiuni de securitate, Cecilia Malmstrom, ministrului american de Interne, Janet Napolitano, a carei copie a fost obtinuta de agentia internationala de stiri.

Cele doua acorduri avute in vedere, furnizarea de date PNR (datele pasagerilor curselor aviatice) si accesul la informatiile bancare din reteaua SWIFT stocate in Olanda, sunt considerate de Statele Unite instrumente cruciale pentru lupta impotriva terorismului si a finantarii sale.

"Doamna Malmstrom i-a facut sa inteleaga pe americani ca este vital pentru europeni sa obtina o transparenta totala asupra actiunilor lor din cauza scandalului provocat de acuzatiile de spionaj la adresa institutiilor europene", a explicat un membru al serviciilor conduse de comisarul european.

Daca nu se va intampla acest lucru, "voi fi obligata sa reexaminez daca sunt in continuare intrunite conditiile pentru aplicarea" acordurilor SWIFT si PNR, subliniaza comisarul, in aceasta scrisoare.

Parlamentul Europeana a obtinut impunerea obligatiei ca americanii sa ceara autorizatie pentru a accesa datele SWIFT si a limitat utilizarea lor, caz similar si pentru datele calatoriilor cu avionul. Statele Unite au acceptat aceste conditii negociate aprig de Cecilia Malmstrom deoarece au o nevoie vitala de aceste informatii.

In acest fel, lunea viitoare vor avea loc trei reuniuni la Washington: prima, consacrata lansarii negocierilor asupra unui vast acord comercial transatlantic. A doua, in paralel, va fi dedicata PRISM, programul american de supraveghere a internetului si a activitatilor de supraveghere a mijloacelor de comunicatie efectuata de Agentia Nationala de Securitate NSA. In, fine a treia reuniune este consacrata acordurilor PNR si SWIFT.