Papa Francisc a denuntat joi "coruptia" de care beneficiaza o minoritate si "specula financiara care conditioneaza preturile alimentelor, uitand destinatia lor primara", intr-un discurs sustinut joi in fata une delegatii a Adunarii Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Wikipedia

In acest discurs extrem de critic fata de sistemul economic international, Francisc a denuntat "un adevarat scandal al foametei".

Nu este suficient, a spus acesta, in fata a circa 400 de reprezentanti ai FAO, ca actiunea internationala sa fie "insufletita de bunavointa sau, ceea ce este mai rau, de promisiuni care adeseori nu sunt onorate".

"Actuala criza globala este un alibi", a acuzat el.

"Persoana si demnitatea umana risca sa devina o abstractie in fata unor chestiuni precum razboiul, malnutritia, violarea libertatilor fundamentale sau specula financiara", a continuat Papa, in sala Clementina a Vaticanului.

"Aceasta specula conditioneaza in acest moment preturile alimentelor, trantandu-le ca pe oricare alta marfa, si uitand destinatia lor primara", a adaugat el.

"Este necesar sa luptam impotriva acestei coruptii care produce privilegii pentru cativa si nedreptati pentru multi", a continuat Francisc, evocand "interesele economice mioape si logica excluziunii majoritatii populatiei mondiale".

Papa a salutat vointa FAO de a dedica urmatorii ani "familiei rurale". In familie, a explicat el, "se regasesc elementele capabile sa faca mai putin penibile chiar si cele mai negative situatii", permitand in special "o atentie majora pentru cei mai slabi".

In fiecare an, participantii la sesiunea anuala a FAO sunt primiti de papa.