Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a incercat miercuri sa dezamorseze revolta impotriva guvernului sau invocand ideea unui referendum cu privire la proiectul de amenajare a Pietei Taksim din Istanbul, noteaza AFP.

In urma intereventiei politiei in piata, Erdogan a vorbit pe larg cu "reprezentantii" protestatarilor in fata carora a avansat, cu prudenta, ideea de a consulta populatia din metropola turca, cu speranta ca aceasta va accelera sfarsitul miscarii.

"Am putea aduce aceasta problema in fata votului popular in Istanbul", a declarat, la sfarsitul intalnirii, vicepremierul Huseyin Celik.

"Cred ca dupa acest gest de bunavointa, tinerii vor decide sa paraseasca parcul Gezi[...]Parcul Gezi trebuie evacuat cat mai repede, nu putem accepta ca aceste proteste sa continue pentru totdeauna", a adaugat Celik.

In timp ce legitimitatea lor este contestata de catre protestatari, interlocutorii prim-ministrului, unsprezece membrii ai unor ONG-uri si ai societatii civile, au spus ca vor astepta pana joi pentru orice evaluare cu privire la propunerea primita.

"Le-am zis acestora (guvernului) ca noi nu avem autoritatea de a spune nimic despre planurile guvernului", a declarat Ipek Akpinar, unul dintre reprezentanti.

Piata Taskim a fost calma miercuri, dupa violentele dintre politie si protestatari, in timp ce prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu reprezentantii miscarii.