Mahir Zeynalov, jurnalist la Today's Zaman, afirma intr-un interviu realizat de HotNews.ro via e-mail ca protestele violente din Turcia sunt rezultatul faptului ca autoritatile au folosit forta excesiva impotriva unor manifestatii pasnice si ca oamenii ies in strada acum impotriva "atitudinii sfidatoare a lui Erdogan si a deciziei sale de a face ce doreste". Zeynalov mai spune ca Erdogan trebuie sa inteleaga ca situatia nu mai prea are legatura cu taierea unor copaci ci cu faptul ca oamenii ii cer sa-si asculte poporul, in caz contrar situatia riscand sa scape de sub control iar tara sa se afunde in haos.

Mahir ZeynalovFoto: arhiva personala

Rep: Ce se intampla acum in Istanbul si alte orase mari? Care sunt asteptarile pentru aceasta seara?

Mahir Zeynalov: Ceea ce a inceput ca un protest ecologist in Taksim s-a transformat intr-un protest la scara larga in intreaga tara. Protestele se extind acum in Turcia, inclusiv in Ankara si Izmir. Protestele din Istanbul sunt majoritatea pacifiste si de obicei incep dupa 3 - 4 pm. Insa protestele devin violente cand incep sa se apropie de biroul premierului din Besiktas, cam 2-3 kilometri de Taksim, care este centrul protestelor. Oamenii au protestat de-a lungul zilelor de sambata si duminica, dar au manifestatiile au slabit in intensitate luni, cand oamenii au mers la munca. Protestele vor creste in aceasta seara cand li se vor alatura cei care se intorc de la munca.

Rep: Care sunt cauzele majore ale acestor proteste?

M.Z: Protestele au izbucnit dupa ce o duzina de oameni au aparat parcul Gezi din Taksim, protestand impotriva taierii unor copaci. Protestatarii cred ca autoritatile vor construi un mall in acest loc, dar Erdogan a declarat ca doreste sa refaca o unitate militara otomana. Insa politia a folosit forta excesiva impotriva protestatarilor timp de cateva zile, asa ca protestele s-au amplificat. Acum, oamenii protesteaza impotriva atitudinii sfidatoare a lui Erdogan si a deciziei sale de a face ce doreste.

Rep: Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat luni ca opozitia este implicata in organizarea acestor proteste. Aveti informatii/ fapte/ dovezi care sa conduca la aceasta concluzie?

M.Z: Erdogan nu a prezentat dovezi care sa sustina implicarea opozitiei. Insa nu e greu de observat ca oamenii de pe strada sunt sustinatori puternici ai statului laic si reprezinta opozitia in Turcia. Sambata, cel mai important partid de opozitie (CHP - Partidul Republican) si-a anulat un miting in partea anatoliana din Istanbul si le-a cerut simpatizantilor sai sa participe la protestele din Taksim. In general, piata Taksim este in special ocupata in prealabil de miscarile si organizatiile politice, majoritatea de stanga sau comuniste. Acestea sunt vizibile in piata. Dar sunt mii de oameni care marsaluiesc si protesteaza in afara pietei Taksim, sunt cetateni obisnuiti.

Rep: Premierul Erdogan a mai spus ca sunt implicate forte externe. Aveti idee cine ar putea fi in spate? Ce tara ar putea fi interesata sa sprijine aceste proteste?

M.Z: Din nou, nu a oferit nici un detaliu si nu a mentionat nici o tara. Ar putea fi o incercare de a discredita aceste proteste. Am observat numerosi turisti si straini participand la aceste proteste dar nu cred ca Erdogan se referea la ei. Un lucru este important de notat: dupa explozia masinilor capcana din provinica Hatay, Erdogan a acuzat regimul din Siria de instigare la instabilitate in sudul Turciei mai ales ca un mare numar de oameni au demonstrat. Proteste similare au izbucnit acolo iarasi in aceasta saptamana. Erdogan se referea probabil la ei.

Rep: Cum explicati slaba acoperire a subiectului la posturile T, dupa cum s-au plans numerosi protestatari?

M.Z: Atentia media a fost o dezamagire totala. Majoritatea ziarelor si a canalelor TV au preferat sa dea publicitatii scurte reportaje. Insa rolul social media este urias iar oamenii afla despre evolutia evenimentelor pe Twitter. Sute de oameni s-au strans in fata sediului NTV, postul TV cel mai important, pentru a protesta impotriva deciziei postului de a acorda putin spatiu acestor proteste.

Rep: Sunt aceste proteste diferite de alte proteste-antiguvernamentale care au avut loc in trecut? In ce fel?

M.Z: Sunt diferite. Oamenii nu doar ca se strang in anumite locuri pentru a protesta dar se alatura acestor proteste claxonand din masini sau lovind in oale prin case. Este fara precedent.

Rep: Ce crezi personal despre aceste proteste?

M.Z: Cred ca un mare numar din randul sustinatorilor lui Erdogan sunt nemultumiti de situatie insa nu doresc sa protesteze deoarece Erdogan le-a cerut sa se abtina. Multi cred ca Erdogan ar trebui sa faca un pas inapoi si sa-si tempereze tonul in timp ce opozitia crede ca trebuie sa demisioneze. Aceasta diferenta majora explica de ce simpatizantii coservatorilor nu se alatura protestelor. Cred ca Erdogan trebuie sa inteleaga ca situatia nu mai prea are legatura cu taierea unor copaci ci cu faptul ca oamenii ii cer sa-si asculte poporul. Cat timp este de neclintit si nu accepta cererile, actiunile de protest vor scapa de sub control iar tara se va scufunda in haos.