Liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis miercuri in China un oficial de rang inalt al armatei in contextul unor relatii tensionate intre Phenian si aliatul sau chinez, a anuntat agentia de presa oficiala KCNA citata de Mediafax.

Choe Ryong-Hae, directorul biroului politic al Armatei Populare a Coreei, a plecat spre China in calitate de trimis special al lui Kim Jong-un, a anuntat agentia, fara sa precizeze motivul vizitei sale. Choe este oficialul nord-coreean cu cel mai mare grad care merge in China dupa Kim Jong-il, defunctul tata al actualului lider al regimului, in august 2011, cu mai putin de sase luni inainte de deces.

China, singurul aliat cu greutate al Coreei de Nord si principalul sau sustinator financiar, este considerata cea mai in masura sa influenteze imprevizibilul regim de la Phenian. Dar Phenianul si-a infuriat puternicul vecin ignorand avertizarile privind o destabilizare a regiunii si efectuand intr-un an doua tiruri de racheta (dintre care unul reusit in decembrie) si un test nuclear (12 februarie).

Beijingul, criticat deseori pentru strategia sa de obstructionare sistematica la ONU destinata evitarii unor masuri de retorsiune prea severe impotriva Phenianului, a votat noile sanctiuni adoptate impotriva Consiliului de Securitate al ONU dupa testul nuclear din februarie.