Echipele de salvare au descoperit vineri un supravietuitor in ruinele imobilului prabusit in urma cu 17 zile Bangladesh, tragedie in care si-au pierdut viata peste 1.000 de oameni, scrie AFP.

Reshma, gasita in viata dupa 17 zileFoto: Agerpres/AP

Potrivit televiziunii Somoy TV, ea a gasit refugiu intr-o sala de rugaciuni de la subsolul cladirii care adapostea cinci ateliere de confectii.

Femeia a fost primita cu aclamatii de multime si a schitat un slab suras cand era transportata la o ambulanta.

"Ea a fost localizata intr-o gaura intre o grinda si un stalp. Numele ei este Reshmi. Este posibil sa fi avut rezerve de apa sau poate ca a reusit sa bea din apa pe care am injectat-o in cladire", a declarat seful pompierilor, Ahmed Ali.

Unul dintre salvatori a explicat ca femeia a strigat dupa ajutor cand echipele de salvare inspectau ruinele din Rana Plaza.

"Cand debarasam ruinele, am strigat sa vedem daca este cineva in viata. Atunci am auzit: 'Va rog, salvati-ma, va rog, salvati-ma'", a povestit acesta.

Un alt salvator a precizat ca femeia a avut acces la hrana timp de 15 zile.

Acest miracol are loc in conditiile in care armata se pregatea sa puna punct operatiunilor de salvare, dupa descoperirea a zeci de noi cadavre in putul liftului, unde muncitorii au incercat sa gaseasca refugiu.

Bilantul victimelor este acum de 1.041 morti. Este unul dintre cele mai grave accidente din istoria industriala mondiala.

Peste 3.000 de muncitori, uneori platiti cu mai putin de 30 de euro pe luna, confectionau haine in acest bloc, in special pentru marcile britanica Primark (Associated British Foods) si spaniola Mango.

O ancheta preliminara a concluzionat ca vibratiile generate in special de marile generatoare pornite in cursul unei pene de curent electric s-au aflat la originea prabusirii cladirii, deja puternic fragilizata.

Arhitectul cladirii a precizat ca Rana Plaza a fost conceputa pentru a adaposti un centru comercial si birouri, si nu uzine textile.

Politia a arestat 12 persoane, printre care si proprietarul imobilului si patru proprietari de ateliere, pentru faptul ca au obligat oamenii sa munceasca, in ciuda fisurilor descoperite in ziduri in ziua precedenta tragediei.

Bangladeshul este al doilea exportator de haine din lume, din cauza salariilor foarte mici si a fortei de munca abundente. Acest sector-cheie al economiei, care a generat anul trecut 29 de miliarde de dolari, reprezenta 80% din exporturile tarii.