Israelul a avertizat Statele Unite despre o vanzarea iminenta a unor sisteme rusesti sofisticate de rachete sol-aer catre Siria, ceea ce ar complica orice interventie straina in conflict, scrie Wall Street Journal, preluat de AFP.

Potrivit cotidianului american, Israelul a transmis Washingtonului mai multe informari privind vanzarea catre Siria a unor baterii de rachete sol-aer S-300, arme ultramoderne care pot distruge avioane sau rachete teleghidate.

Acordul a fost semnat in 2010 si Siria a platit Rusiei 900 de milioane de dolari pentru patru baterii de rachete S-300, care contin sase rampe de lansare si 144 de rachete cu o raza de actiune de 200 km.

Instalarea unui astfel de sistem de aparare antiaeriana ar complica orice proiect al Statelor Unite sau al aliatilor sai de a efectua lovituri aeriene impotriva regimului de la Damasc, de a stabili o zona de excluziune aeriana deasupra Siriei sau o interventie pentru securizarea armelor chimice.

Informatia este divulgata cateva zile dupa ce Israelul a efectuat lovituri aeriene masive impotriva unor tinte apropiate de capitala Damasc, pentru a impiedica transferul unor arme avansate catre Hezbollahul libanez, un aliat al regimului Bashar al-Assad, potrivit unui inalt responsabil israelian.

Rusia este unui dintre ultimii sustinatori ai Siriei si a blocat pana in prezent toate eforturile internationale care vizau izolarea regimului.

Avertizarea Israelului vine in momentul in care Washingtonul este sub o presiune in crestere pentru a actiona dupa raporturile privind utilizarea armelor chimice de catre regimul sirian.

Razboiul civil din Siria a facut peste 70.000 de victime de la inceputul miscarii de rebeliune, in martie 2011.