Guvernatorul democrat al statului Maryland (estul SUA), Martin O'Malley, a semnat joi legea care anuleaza pedeapsa cu moartea in Maryland, care devine astfel cel de-al 18-lea stat american ce renunta la pedeapsa capitala, informeaza AFP.

Pedeapsa cu moartea va fi inlocuita cu inchisoarea pe viata fara posibilitate de eliberare.

Guvernatorul a fost el insusi initiatorul acestui proiect de lege, care a fost votat de catre Senat, apoi de catre Camera Reprezentantilor a statului Maryland, saptamanile trecute.

Joi, el postat pe Twitter un link catre noile texte de lege pe care le-a semnat in cursul diminetii, intre care si cel privind abolirea pedepsei cu moartea.

Pedeapsa capitala era in vigoare in acest stat situat pe coasta de est a SUA inca din 1638, cand acesta era colonie britanica.

Statul Maryland n-a mai pus in aplicare si nici pronuntat o pedeapsa cu moartea din 2005, inainte de inceperea mandatului guvernatorului O'Malley, potrivit Centrului de informatii privind pedeapsa capitala (DPIC).

Cu toate acestea, legea nu se aplica retroactiv, astfel ca soarta celor cinci detinuti aflati in prezent pe "culoarul mortii" in acest stat se afla in mainile guvernatorului.

"Intrucat el a initiat propunerea de lege, sunt sanse mari ca guvernatorul sa anuleze definitiv executia celor cinci condamnati si sa comute pedepsele acestora in inchisoare pe viata", a apreciat Richard Dieter de la DPIC.

Potrivit unui sondaj difuzat recent de Washington Post, 60% dintre locuitorii din Maryland sunt in favoarea pedepsei cu moartea, fata de 38% care vor abolirea acesteia.

Anul trecut, statul Connecticut (nord-est) a devenit al 17-lea din cele 50 de state americane care a abolit pedeapsa cu moartea, ridicand la 29 numarul statelor care au renuntat la pedeapsa capitala fie prin lege sau in practica, potrivit DPIC.