Infruntand cea mai grava criza politica a mandatului sau dupa izbucnirea scandalului Cahuzac, fostul ministru al Bugetului care si-a ascuns conturile din Elvetia, Hollande a reactionat propunand anumite masuri de transparenta pe care opozitia, care doreste o schimbare de guvern, le considera insuficiente.

Afacerea Cahuzac clatina si mai mult un Executiv care are de infruntat deja si alte provocari: cresterea somajului, amanarea tintelor privitoare la reducerea deficitului si mobilizarea in masa a oponentilor proiectului de lege privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex, scrie AFP.

"Jerome Cahuzac nu are o alta aparare in afara de prezumtia de nevinovatie. Acesta a plecat din Guvern la cererea mea, la deschiderea anchetei judiciare.", a declarat Hollande. Presedintele Frantei a caracterizat ca fiind "o insulta la adresa Republicii" minciunile fostului ministru cu privire la lupta impotriva evaziunii fiscale, precum si detinerea conturilor din Elvetia si Singapore.

Publicatia "Le Monde" puncta situatia ca fiind o criza a democratiei, pe langa criza economica si sociala cu care se confrunta Franta. Presedintele UMP, principalul partid de opozitie, Jean-Francois Cope, a afirmat ca François Hollande trebuie sa isi schimbe complet Guvernul, atat prim-ministrul, cat si ministrii acestuia.

Conform unui sondaj citat de AFP, aproximativ 60% dintre respondenti cred ca Guvernul a gestionat gresit acest caz, trei sferturi considerand ca acesta are un impact negativ asupra increderii fata de cei care stabilesc politicile publice.

In incercarea de a minimiza prejudiciile, presedintele francez a anuntat legi care vizeaza transparentizarea vietii politice. In acest sens, Guvernul va prezenta Paralamentului, in saptamanile viitoare, un proiect care "sa asigure publicarea si controlul asupra bunurilor ministrilor si ale parlamentarilor". Fondatorul site-ului Mediapart, jurnalistul Edwy Plenel, care a dezvaluit afacerea Cahuzac in decembrie, a spus ca François Hollande nu are nici o scuza pentru faptul ca nu a reactionat mai repede cu privire la acest scandal.