Parlamentul Ciprului urmeaza sa voteze vineri un plan alternativ de salvare a economiei insulei, prin care o parte din sumele cerute de creditorii internationali sa fie stranse in cadrul unui fond de solidaritate. Astfel, nu ar mai fi nevoie de taxarea depozitelor bancare mai mici de 100 de mii de euro. Votul trebuia sa aiba loc joi seara, dar a fost amanat.

Paralizat de criza financiara, Cipru a incercat joi, sub presiunea unui ultimatum european sa evite cu orice pret falimentul bancilor sale, cu ajutorul unui plan B pentru a-si proteja micii deponenti, dar care nu este inca batut in cuie.

Dupa o reuniune telefonica a ministrilor de Finante, Zona euro a spus ca este gata sa discute o noua propunere a Nicosiei pe care autoritatile ar trebui sa o prezinte "cat mai curand posibil", a declarat presedintele acestui forum, Jeroen Dijsselbloem. O intalnire fizica a Eurogrupului ar urma sa aiba loc la Bruxelles duminica, au spus surse europene citate de AFP.

Potentialii creditori ai tarii - UE si FMI - refuza sa imprumute mai mult de 10 miliarde de euro daca tara nu se angajeaza ca pana in 2020 datoria sa va atinge nivelul de 100% din PIB. Ei doresc, de asemenea, ca tara sa aplice o taxa pentru depozitele bancare, dar numai pentru cele de peste 100.000 de euro.

Banca Centrala a Ciprului a sugerat joi sera o restructurare de urgenta a sectorului bancar, amenintat cu falimentul.