Armata chineza a introdus noi reguli ce vizeaza combaterea cheltuielilor "extravagante si a risipei", a relatat presa de la Beijing, citata de AFP. Decizia a fost luata in contextul in care noua conducere a tarii a anuntat masuri de austeritate pentru a lupta impotriva coruptiei functionarilor de stat. Armata trebuie "sa previna cu fermitate constructiile de prisos, pofta pentru lucruri mari si straine, extravaganta si risipa", se scrie in document.

China nu mai vrea risipa in armataFoto: Agerpres

Potrivit agentiei Xinhua, noul sef al Partidului Comunist, Xi Jinping, care este de asemenea si presedintele Comisiei Militare Centrale, a aprobat regulile propuse de conducerea armatei, destinate sa promoveze austeritatea si sa controleze cheltuielile.

Xi, care urmeaza sa devina presedintele tarii luna viitoare, s-a angajat in mod repetat sa lupte impotriva coruptiei pe fondul nemultumirilor sociale in crestere, determinate de coruptia guvernamentala si scandalurile politice care au patat imaginea partidului de guvernamant din China.

Noile reguli impun un control strict al cheltuielilor ce vizeaza infrastructura neesentiala, achizitiile publice si receptiile oficiale.

Armata trebuie "sa previna cu fermitate constructiile de prisos, pofta pentru lucruri mari si straine, extravaganta si risipa", se scrie in document.

Cheltuielile trebuie sa fie directionate spre telul central al armatei, inclusiv acela de a fi capabil sa lupte si sa castige o batalie, a precizat Xinhua, citand un slogan care a fost descris de media oficiala drept un "obiectiv cheie in acest an".

AFP precizeaza ca autoritatile de la Beijing urmeaza sa anunte bugetul militar la inceputul lunii martie, in timpul unei reuniuni a Congresului National al Poporului, legislativul tarii.

Anul trecut, oficialii chinezii au prevazut majorarea bugetului militar cu 11.2 la suta fata de anul precedent, pana la 106 miliarde de dolari, o crestere care a provocat neliniste vecinilor Chinei, inclusiv la Tokio. Japonia se afla implicata in prezent intr-o disputa teritoriala cu China in legatura cu insulele Senkaku.

In decembrie 2012, armata a interzis ca la receptiile oficiale ofiterilor de rang inalt sa li se serveasca bauturi si mancare scumpe, in conformitate cu normele similare adoptate pentru functionarii civili. Potrivit regulilor, ofiterii trebuie sa-i impiedice pe membrii familiilor si asociatii lor sa accepte mita.

Organizatia Transparency International a afirmat luna trecuta ca armata chineza se confrunta cu o problema de coruptie majora, in contextul unei supravegheri politice reduse si a lipsei unui mecanism de avertizare impotriva cazurilor de coruptie.

Una dintre problemele importante este absenta contractorilor militari privati, lucru care semnifica mai putina competitie.