Aviatia franceza a bombardat pozitiile islamiste din orasul Kidal (partea de nord-est a Mali) distrugand, printre altele, casa liderului gruparii armate Ansar Dine (Aparatorii Islamului), au declarat mai multe surse duminica pentru AFP.

"Au avut loc lovituri aeriene in Kidal (la 1.500 km de capitala Bamako - n.red.). Atacurile au lovit in special casa lui Iyad Ag Ghaly din Kidal si o tabara militara din acelasi oras", a declarat pentru AFP o sursa din fortele de securitate din Mali.

Un oficial din regiune a confirmat pentru agentia franceza ca "armata franceza a tras asupra unei tabere militare din Kidal si a distrus casa lui Iyad Ghaly. S-au inregistrat tiruri ale aviatiei franceze si in vestul orasulului Kidal, nu departe de satul lui Iyad Ghaly".

Kidal si regiunea inconjuratoare se afla sub controlul gruparii Ansar Dine. Condus de Iyad Ag Ghaly, figura cheie a rebeliunii tuaregilor din anii 1990 din Mali, grupul Ansar Dine a aparut in 2012 fiind sustinut de membri activi ai ramurei maghrebiene a al-Qaeda.

Kidal a fost primul oras cucerit de rebelii tuaregi si de grupurile islamiste in martie 2012. Rebelii tuaregi din Miscarea Nationala pentru Eliberarea Azawadului au fost apoi evacuati din zona de fostii aliati.

Sambata, soldatii francezi si trupele din Mali au cucerit orasul Gao, un important bastion islamist din zona de nord a tarii localizat la 1.200 km de la Bamako.