Ministrul japonez al Finantelor, Taro Aso, a afirmat luni ca batranii ar trebui lasati sa moara mai repede, intr-o tara cu o populatie imbatranita si care se confrunta cu probleme legate finantarea sistemului de asigurari de sanatate, scrie France 24, care citeza AFP.

"Sa te fereasca Dumnezeu sa fii fortat sa traiesti cand vrei sa mori. Nu poti dormi linistit cand te gandesti ca totul este platit de guvern", a spus Aso, care este si vicepremier, intr-o reuniune a Consiliului national pentru reformele in securitatea sociala.

"Acest lucru nu va fi rezolvat decat daca ii lasam sa moara", a adaugat acesta.

"Nu am nevoie de genul acesta de ingrijire. O sa mor repede", a spus ministrul, adaugand ca i-a lasat sotiei sale intructiuni scrise ca viata sa sa nu fie prelungita in mod artificial.

In varsta de 72 de ani, Aso, un fost premier, ocupa aceasta functie de mai putin de o luna, dar are o lunga istorie de gafe verbale.

In 2001 a starnit o avalansa de critici dupa ce a afirmat ca o tara prospera este aceea in care "evreii bogati" vor sa locuiasca.

Dupa declaratia de luni, a incercat o rectificare, afirmand ca se referea doar la opiniile sale personale cand a afirmat ca oamenii ar trebui lasati sa moara repede.

"Am spus ceea ce cred, nu ce ar trebui sa fie sistemul medical", a declarat el, in fata presei.

"Este important sa iti poti petrece ultimele zile din viata in pace".