Tribunalul din Bruxelles a respins cererea de obtinere a cetateniei belgiene formulata de cunoscutul om de afaceri francez Bernard Arnault, ceea ce, practic, pune capat aspiratiilor miliardarului de a se naturaliza in tara vecina, semnaleaza, vineri, ziarul flamand De Morgen, potrivit agentiei EFE, citata de Agerpres.

Arnault, presedinte al companiei producatoare de bunuri de lux Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) si unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, a inceput in iulie 2012 demersurile pentru a obtine cetatenia belgiana, dupa ce presedintele francez, Francois Hollande, a anuntat marirea impozitului pe marile averi.

Refuzul Tribunalului din Bruxelles se adauga celui exprimat, in decembrie trecut, de Oficiul belgian pentru straini, alta institutie ce are competenta de a acorda cetatenia. Ambele instante au apreciat ca Arnault nu a putut dovedi ca a avut domiciliul in Belgia timp de trei ani, conditie fundamentala pentru obtinerea cetateniei belgiene.

Tribunalul a tinut cont, de asemenea, de faptul ca justitia belgiana a deschis o ancheta pentru a verifica daca mai multe intreprinderi si fundatii create de Arnault in Belgia au beneficiat de avantaje fiscale pentru marirea capitalului.

Asupra cererii sale privind obtinerea cetateniei belgiene urmeaza sa se pronunte si Siguranta Statului.

Presedintele LVMH a constituit unul dintre primele cazuri rasunatoare de 'exil fiscal' in Belgia dupa anuntarea cresterii presiunii fiscale in Franta si a fost urmat, intre altii, de omul de afaceri Hugues Taittinger, mostenitor al casei de sampanie cu acelasi nume, si de actorul Gerard Depardieu.