Tribunalul din Bruxelles refuza acordarea cetateniei belgiene omului de afaceri francez Bernard Arnault
Arnault, presedinte al companiei producatoare de bunuri de lux Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) si unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, a inceput in iulie 2012 demersurile pentru a obtine cetatenia belgiana, dupa ce presedintele francez, Francois Hollande, a anuntat marirea impozitului pe marile averi.
Refuzul Tribunalului din Bruxelles se adauga celui exprimat, in decembrie trecut, de Oficiul belgian pentru straini, alta institutie ce are competenta de a acorda cetatenia. Ambele instante au apreciat ca Arnault nu a putut dovedi ca a avut domiciliul in Belgia timp de trei ani, conditie fundamentala pentru obtinerea cetateniei belgiene.
Tribunalul a tinut cont, de asemenea, de faptul ca justitia belgiana a deschis o ancheta pentru a verifica daca mai multe intreprinderi si fundatii create de Arnault in Belgia au beneficiat de avantaje fiscale pentru marirea capitalului.
Asupra cererii sale privind obtinerea cetateniei belgiene urmeaza sa se pronunte si Siguranta Statului.
Presedintele LVMH a constituit unul dintre primele cazuri rasunatoare de 'exil fiscal' in Belgia dupa anuntarea cresterii presiunii fiscale in Franta si a fost urmat, intre altii, de omul de afaceri Hugues Taittinger, mostenitor al casei de sampanie cu acelasi nume, si de actorul Gerard Depardieu.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Se pare ca Rusia doreste sa devina echivalentul economic al Europei de Vest de odinioara, in timp ce UE se transforma cu pasi repezi in ceea ce a fost odinioara Rusia, adica UERSS.
Traim vremuri interesante. Si cred ca multi dintre noi stim deja acel blestem chinezesc legat de subiect.