Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marti Polonia la despagubiri de 45.000 de euro pentru o mama si fiica sa, din cauza dificultatilor cu care s-a confruntat aceasta din urma in incercarea de a avorta legal, in urma unui viol, scrie AFP.

Judecatorii de la Strasbourg au decis ca statul a incalcat mai multe articole ale Conventiei europene privind drepturile omului (respectul la viata privata, dreptul la libertate si siguranta, interdictia tratamentelor inumane sau degradante), avand in vadere ca nu au fost respectate "conditiile care ii permiteau un acces legal la avort".

Petentii - o poloneza nascuta in 1993, violata la varsta de 14 ani de un baiat de aceeasi varsta - si mama sa au fost intimidate in 2008 de personalul din mai multe spitale publice, care refuzau sa faca avortul.

Potrivit CEDO, seful serviciului de ginecologie dintr-un spital din Lublin (estul Poloniei), "invocand ideile sale religioase, a refuzat sa autorizeze ca avortul sa fie practicat in sectia sa".

Acelasi responsabil a incalcat si secretul medical informand un preot despre aceasta situatie, pentru ca acesta sa o convinga pe mama sa nu renunte la sarcina. Si ziaristii au fost informati despre acest caz.

Dupa ce s-a confruntat cu dificultati similare la un spital din Varsovia, tanara fata a reusit sa avorteze la Gdansk (nord), la aproape 500 km de orasul sau natal, Lublin.

Polonia a fost condamnata sa plateasca tinerei fete "desapgubiri morale" in valoare de 30.000 de euro si 15.000 de euro pentru mama sa..