Aproximativ sase milioane de pacienti cu boli grave sunt afectati de sanctiunile economice occidentale impuse Iranului din cauza programului sau nuclear, potrivit unui oficial iranian din sanatate, citat duminica de cotidianul guvernamental Iran Daily, transmite AFP.

Aceste sanctiuni au "afectat sever" importul de produse farmaceutice si echipamente medicale destinate tratarii bolilor grave, precum cancerul, scleroza multipla sau insuficienta renala, a afirmat Fatemeh Hachemi, directoarea Fundatiei pentru boli grave, de care sufera, potrivit acesteia, circa sase milioane de iranieni.

Chiar daca sanctiunile occidentale nu vizeaza si vanzarea catre Iran de medicamente si echipamente medicale, embargoul bancar a complicat importarea lor si le-a multiplicat costurile, ducand la "penurii" in anumite domenii, a aratat ea.

"Ne confruntam cu o penurie in principal in tratamentul pentru cancere si scleroze multiple, dar si in tratarea talasemiilor sau pentru efectuarea de dialize", a precizat Hachemi.

Este pentru prima data cand un oficial iranian vorbeste despre amploarea impactului sanctiunilor occidentale asupra sanatatii publice in Iran.