Un american din cinci si un tanar din Statele Unite sub 30 de ani din trei se declara fara religie, o cifra care creste rapid de cinci ani intr-o tara marcata in mod traditional de viata religioasa, potrivit unui studiu publicat marti si citat de AFP.

Potrivit institutului de cercetari Pew Research Center's Forum on Religion and Public Life, numarul persoanelor care se declara fara afiliatie religioasa "nu a fost niciodata atat de mare".

In cursul ultimilor cinci ani, aceasta categorie a trecut de la 15 la 20% in randul adultilor americani.

Printre ei, 13 milioane se declara atei sau agnostici si aproape 33 de milioane "fara afiliatie religioasa particulara". Doua treimi dintre acesti 46 de milioane de americani declara totusi ca ei cred in Dumnezeu, subliniaza institutul.

Aceasta progresie a cifrelor se explica prin demografie si schimbarea generatiilor: o treime dintre tinerii sub 30 de ani se declarat "fara afiliatie" fata de 9% in randul celor care au 65 de ani sau mai mult.

Tot in aceasta grupa, sase din zece sunt mai degraba democrati si sapte din zece sustin dreptul la avort sa casatorie homosexuala.

De altminteri, pentru prima oara in seria anchetelor efectuate de Pew, cota persoanelor care se declara protestante, respectiv 48%, a scazut sub pragul de 50%.

Raportul se bazeaza pe zeci de sondaje efectuate asupra a zeci de mii de persoane.