Primele rezultate ale alegerilor locale din Bosnia indicau duminica seara o situatie dificila la Srebrenica, teatru al genocidului comis in 1995 impotriva musulmanilor altadata majoritari, unde candidata sarbilor ar putea prelua puterea, conform AFP.

La incheierea votului, Comisia electorala centrala a facut cunoscut ca "nu dispune de rezultate pentru Srebrenica" si a anuntat organizarea unei conferinte de presa, luni, la ora 13.00 GMT, scrie Agerpres

Presedintele Comisiei electorale din Srebrenica, Nemir Alivukovic, a declarat insa pentru AFP ca pe primul loc se afla candidata sarba, precizand ca mai trebuie numarate o treime din voturi.

La randul sau, candidatul musulman si-a anuntat victoria, afirmand ca restul voturilor ce au ramas de numarat vin de la musulmanii din diaspora.

"Este o lupta intre politica dusa de cei care neaga genocidul si cea a victimelor care nu vor ca aceasta drama sa fie uitata", a declarat dupa ce a votat Camil Durakovic, 33 de ani, primarul musulman in exercitiu si candidat la propria succesiune.

Putini musulmani s-au intors la Srebrenica dupa razboiul din perioada 1992-1995, insa legea permitea pana in prezent ca persoanele care au fugit din oras sa voteze si sa mentina o majoriate pentru alegerea unui primar musulman, chiar daca locuiau in alta parte in Bosnia.

In acest an, partidele sarbe s-au opus prelungirii acestei reguli speciale, iar comunitatea internationala a refuzat sa se amestece. Astfel ca duminica au putut vota numai persoanele cu domiciliul in Srebrenica.

Schimbarea a deschis calea ca in acest oras comunitatea sarba sa preia puterea pentru prima data de la incheierea razboiului.

Candidata sarbilor, Vesna Kocevic, refuza sa pronunte cuvantul "genocid", dar ea s-a declarat in favoarea unei "justitii totale".

"Musulmanilor nu trebuie sa le fie frica daca eu voi castiga. Sunt convinsa ca sunt capabila sa fac mai multe decat predecesorii mei pentru a restabili increderea intre cel doua comunitati", a declarat ea pentru France Presse.

In cursul masacrului de la Srebrenica, fortele sarbilor bosniaci au ucis circa 8.000 de barbati si au expulzat intreaga populatie musulmana.

Inainte de conflict, in Srebrenica locuiau aproximativ 37.000 de persoane, dintre care 73% musulmani si 22% sarbi. Orasul numara in prezent mai putin de 6.000 de locuitori, sarbii fiind de departe cei mai numerosi.