Israelul a anuntat ca nu va participa la conferinta de la Helsinki pe tema denuclearizarii Orientului Mijlociu, a informat joi purtatorul de cuvant al Ministerului israelian al Afacerilor Externe citat de AFP.

"Acest anunt a fost facut miercuri la Viena, la o reuniune a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de catre directorul Comitetului israelian pentru Energie Nucleara, Shaul Horev", a declarat pentru AFP Yigal Palmor.

Conform informatiilor prezentate de cotidianul Haaretz, Shaul Horev a justificat pozitia Israelului prin faptul ca "situatia exploziva" din Orientul Mijlociu nu este compatibila cu participarea Israelului la aceasra conferinta programata pentru sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013, si sustinuta in special de catre Statele Unite ale Americii.

Haaretz mai arata ca directorul Comitetului israelian pentru Energie Nucleara a declarat ca denuclearizarea Orientului Mijlociu ar putea fi luata in considerare numai dupa instaorarea in prealalbil a unei relatii de pace si incredere intre toate statele din regiune.

"Asta trebuie sa porneasca de la o initiativa regionala si sa nu fie rezultatul unei coercitii externe", a declarat Horev citat de publicatia israeliana.

Conferinta de la Helsinki va avea loc pe fundalul unor tensiuni provocate de programul nuclear al Iranului. Reamintim ca tarile occidentale si Israelul acuza adinistratia de la Teheran ca incearca sa dezvolte arme atomice sub acoperirea unui program civil, lucru pe care Iranul il neaga categoric.

Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, arata AFP. Israelul este membru al AIEA, dar nu este semnatar al tratatului de neproliferare a armelor nucleare.