Cel care era considerat cel mai longeviv barbat din Europa, spaniolul Francisco Fernandez, a incetat din viata vineri, la varsta de 111 ani, in localitatea Pinilla de la Valderia din provincia Leon, anunta agentia EFE, citata de Agerpres.

El s-a nascut pe data de 24 iulie 1901 si obisnuia sa-si sarbatoreasca ziua de nastere in ziua urmatoare, cu prilejul festivitatilor de Sf. Apostol, la care se reunea toata familia lui, cum s-a intamplat si in acest an cand a fost inconjurat de cei 3 copii ai sai, 7 nepoti, 14 stranepoti si un stra-stranepot. La ultima sa aniversare, unul dintre nepoti afirma ca starea de sanatate a bunicului sau era foarte buna.

Fernandez a vazut in viata sa un razboi civil, dictatura franchista, perioada industrializarii Spaniei si revenirea acestei tari la democratie. El a fost pastor, a emigrat in Argentina si ulterior a revenit in tara sa natala, unde s-a dedicat agriculturii si exploatarii rasinoaselor intr-o zona care in urma cu cateva zile a fost afectata de cel mai grav incendiu de padure intregistrat in ultimul deceniu in Castilla si Leon.

El obisnuia sa-si distreze vizitatorii cu diverse glume, desi nu toate erau amintiri placute, ca de exemplu cea din anul 1936 cand a fost obligat sa ingroape victime ale represiunii care au murit in munti in timpul razboiului civil, sau intamplarea din timpul copilariei cand, in timp ce era cu oile la pascut, s-a dezorientat in zapada si a ratacit timp de 24 de ore prin munti riscand sa moara inghetat.

Longevitatea sa este obiect de studiu la Scoala de Medicina de la Harvard.