​Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca institutiile europene trebuie sa aiba mai multa putere asupra statelor membre pentru a putea lupta impotriva crizei, potrivit EU Observer.

Jose Manuel BarrosoFoto: Associated Press

Vorbind sambata la Haga in cadrul unei intalniri cu judecatorii curtii contitutionale, organizata de Universitatea Yale, el a facut un al pentru o "reinnoire europeana" si pentru inca un "salt" de integrare.

"Ne aflam intr-o situatie in care avem nevoie de o unitate mai mare si de coerenta intre politicile noastre, precum si o armonizare legislativa mai buna. Ne trebuie o integrare instutionala mai buna. Avem nevoie sa consolidam un ordin transnational care, prin suveranitate impartasita, garanteaza protectia cetatenilor", a spus el.

"Criza din prezent a aratat limitele actiunii individuale pe care o poate lua un stat natiune. Europa si principiile Tratatului trebuie reinnoite", a adaugat Barroso.

"Daca statele membre nu respecta, in practica, principiile fundamentale pe care le-au agreat cu totii, atunci ne confruntam cu o criza de credibilitate. Desi cauzele imediate ale prezentei criz care afecteaa UE sunt intr-adevar financiare si economice, sunt de asemenea, la un nivel mai profund, produsul unei crize de valori si al nerespectarii normelor", a mai spus presedintele CE.