Germania si Italia "vor face totul pentru a apara zona euro", a declarat duminica un purtator de cuvant german, la doua zile dupa un comunicat echivalent al Parisului si Berlinului, relateaza AFP.

Cancelarul Angela Merkel si seful guvernului german Mario Monti au discutat telefonic sambata despre situatia din zona euro, a precizat acest purtator de cuvant, Georg Streiter, intr-un comunicat care anunta o intalnire a celor doi lideri, la Berlin, in august.

"Au cazut de acord asupra faptului ca Germania si Italia vor face totul pentru a proteja zona euro", a spus el.

Ca si comunicatul franco-german de vineri, textul difuzat duminica la Berlin subliniaza ca Germania si Italia sunt de acord asupra aplicarii cat mai rapid posibil a concluziilor summitului european din 28 - 29 iunie.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a linistit joi pietele financiare promitand ca institutia pe care o conduce este "pregatita sa faca tot ce este necesar pentru apararea zonei euro".

Aceste afirmatii lasa sa se inteleaga ca BCE ar putea trece la achizitii de obligatiuni publice pe piata secundara (acolo unde se tranzactioneaza tilturile emise deja de state), actiune care a fost stopata de la jumatatea luni februarie.

Banca centrala germana, Bundesbank, se opune in continuare acestui program.