Seful statului francez, Francois Hollande, a prezidat sambata, pentru prima data, ceremoniile organizate de Ziua Nationala a Frantei. Presedintele francez a reluat traditia interviului televizat acordat cu ocazia Zilei Nationale, traditie intrerupta de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, informeaza AFP. In cadrul interviului, presedintele francez a vorbit, printre altele, de pactul bugetar, precizand ca "Europa este in criza din cauza adaugarii unui plan de austeritate peste alte planuri de austeritate".

Parada pe Champs-ElyseesFoto: Reuters

Presedintele francez, comandantul fortelor armate, a coborat pe Champs-Elysees inainte de a asista la o lunga parada a fortelor armate franceze. Alaturi de el s-a aflat Valerie Trierweiler, partenera sa.

Circa 4.950 de barbati si femei din cele trei armate si din cadrul Securitatii civile au participat la parada desfasurata sub sloganul armatelor "in serviciul Natiunii si al pacii in lume". Militari din cadrul fortelor ONU si trupele care s-au intors din misiuni in strainatate au fost invitatii de onoare.

Premier défilé du 14-Juillet pour François...de BFMTV

Francois Hollande a reluat, cu aceasta ocazie, traditia interviului televizat acordat de seful statului la 14 iulie, traditie abandonata de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy.

Dupa doua luni de mandat, Hollande a facut un bilant al inceputului de cincinal marcat de criza euro si cresterea somajului, insa a atins si alte teme de interes precum pactul bugetar din Zona Euro si politica internationala a Frantei.

"Am renegociat pactul bugetar", a declarat Francois Hollande, adaugand ca "Europa este in criza din cauza adaugarii unui plan de austeritate peste alte planuri de austeritate [...], eu am pus in fata cresterea economica, am sprijinit supravegherea bancilor si impozitarea tranzactiilor financiare, este un progres", a declarat presedintele Hollande.

In ceea ce priveste adoptarea "regulii de aur", o regula privind echilibrarea finantelor publice, Hollande a reiterat refuzul de a "trece in Constitutie un angajament de cativa ani". Intrebat in legatura cu relatia sa cu Angela Merkel, presedintele Republicii a notat ca Franta nu este izolata: "Franta este o tara importanta iar liderul ei este ascultat, observat"

Hollande a adus in discutie anuntul facut in urma cu cateva ziel de PSA Peugeot Citroen potrivit caruia cel mai mare constructor de automobile din Franta va inchide fabrica de la Aulnay si va concedia 8000 de oameni. Presedintele francez a descris anuntul drept "un soc" precizand ca statul nu poate ramane indiferent. Potrivit presedintelui francez, Guvernul Republicii a decis sa numeasca un expert care sa analizeze situatia de la Aulnay precizand ca "planul trebuie renegociat", informeaza Le Monde.

In ceea ce priveste cheltuielile aparatului de stat, Hollande a aratat ca ministerele nu vor fi puse in aceeasi barca, insa ca, in general, se va incerca "pastrarea unei stabilitati in ceea ce priveste efectivele serviciilor publice". "Am dat un exemplu, am limitat numarul taxelor, am ajustat excesele, am redus remunerarea presedintelui Republicii si a membrilor Guvernului", a declarat Hollande.

Referindu-se la inghetarea salariilor angajatilor din serviciile publice, presedintele francez a precizat ca acesta reprezinta un efort corect pentru toata lumea. Hollande a adaugat ca aceste eforturi vor contribui la diminuarea presiunilor puse pe clasa mijlocie.