Noul presedinte egiptean, islamistul Mohamed Morsi, a pledat pentru intarirea relatiilor dintre Iran si Egipt, rupte de peste 30 de ani, si a anuntat ca doreste "revizuirea" acordurilor de pace cu Israelul, intr-un interviu acordat agentiei iraniene Fars, citat de AFP.

Intarirea relatiilor dintre Iran si Egipt va "crea un echilibru strategic regional si face parte din programul meu", a spus Morsi, in interviul acordat duminica agentiei Fars, cu cateva ore inainte de anuntul oficial al victoriei sale in alegerile prezidentiale.

Morsi a adaugat ca Egiptul doreste sa "revizuiasca acordurile de la Camp David" care au stabilit pacea cu Israelul. "Dar toate astea vor fi facute de organele guvernamentale si de cabinet, deoarece nu voi lua nicio decizie singur", a precizat acesta.

"Politica noastra in privinta Israelului va fi bazata pe egalitate deoarece nu le suntem inferiori. Vom discuta despre drepturile palestinienilor deoarece sunt foarte importante", a adaugat Morsi.

Noul presedinte a respins recenta declaratie constitutionala a Consiliului suprem al fortelor armate (CSFA), la putere in Egipt, care a acordat Armatei vaste prerogative dupa dizolvarea camerei deputatilor, dominata de islamisti.

"Consiliul suprem al fortelor armate nu are dreptul sa modifice Constitutia si resping declaratia constitutionala care limiteaza prerogativele presedintelui Republicii", a spus Morsi, cerand Armatei sa paraseasca "imediat puterea".

Teheranul a rupt relatiile diplomatice cu Cairo in 1980, dupa revolutia islamica, pentru a protesta fata de acordurile de pace de la Camp David din 1979, intre Egipt si Israel.

Hosni Mubarak nu avea incredere in Iran, tara pe care o considera un element destabilizator in Orientul Mijlociu.

UPDATE Presedintita egipteana a negat luni ca presedintele ales, Mohamed Morsi, a a acordat un interviu agentiei iraniene Fars.

"Dl. Morsi nu a dat niciun interviu Fars si tot ce a publicat aceasta agentie este lipsit de fundament", a afirmat un purtator de cuvant al presedintiei, citat de agentia oficiala Mena.