Un ponton plutitor cu o lungime de 20 de metri a esuat pe o plaja din nord-vestul Statelor Unite, dupa ce a plutit in deriva timp de 15 luni in oceanul Pacific, in urma tsunamiului care a lovit Japonia in martie 2011, relateaza AFP.

Pontonul, construit din metal si ciment, a fost reperat luni pe coastele Oregonului, au anuntat autoritatile locale, care au precizat ca acesta a esuat pe o plaja situata la aproximativ 160 km la sud-vest de Portland.

Autoritatile au contactat consulatul Japoniei din Portland, dupa ce au vazut pe ponton inscriptii in japoneza. Reprezentanta diplomatica a confirmat ca este vorba de un ponton care a fost luat de tsunamiul din 11 martie.

"Patru pontoane plutitoare au fost luate de tsunami. Acesta este unul dintre ele. Nu stim unde sunt celelalte, daca plutesc in deriva sau s-au scufundat in ocean", a declarat consulul adjunct general din Portland, Hirofumi Murabayashi.

Oficiali japonezi au precizat ca pontonul provenea din portul Misawa, prefectura Aomori. Proprietarul pontonului a afirmat ca nu are intentia sa-l recupereze.

In 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un tsunami gigant in nord-estul Japoniei. Acesta a distrus totul in calea sa, declansand o serie de avarii la centrala atomica Fukushima Daiichi, cel mai grav accident nuclear dupa cel de la Cernobil, din 1986.

Tsunamiul a tras in ocean intre 5 si 20 de milioane de tone de deseuri, potrivit expertilor.