Trecerea lui Venus prin fata Soarelui, in datele de 5 si 6 iunie, vizibila in special din Australia, are o importanta speciala pentru aceasta tara, "descoperita" de exploratorul britanic James Cook in 1769, cand se afla intr-o misiune pentru observarea acestui fenomen astronomic, relateaza AFP.

James Cook plecase in prima sa calatorie in Pacificul de sud in 1768, la bordul HMS Endeavour, pentru a observa trecerea lui Venus prin fata Soarelui, prevazuta pentru 3 si 4 iunie 1769.

Un alt obiectiv al acestei expeditii era descoperirea "marilor tari din sud", a caror existenta era banuita de geografi in aceasta zona.

In 1770, Cook si echipajul sau sunt primii europeni care au ajuns pe coasta estica a acestor noi pamanturi. Ei cartografiaza coasta si revendica tara pentru coroana Angliei.

Primii colonisti britanici se stabilesc aici in 1788.

"Din punct de vedere cultural, este un eveniment important pentru Australia moderna", spune Geoffrey Wyatt, de la Observatorul din Sydney, evocand acest eveniment astronomic. "Tehnic, este doar un mic punct negru in fata Soarelui. Dar istoric, este foarte important pentru noi", australienii, adauga acesta.

Estul si centrul Australiei sunt cele mai bune locuri din lume pentru a observa acest fenomen, care se produce miercuri (ora australiana).

Urmatoarea trecere a lui Venus intre Soare si Terra nu va avea loc decat in 2117, respectiv peste 105 ani.