Aproape un milion si jumatate de hectare de teren cultivabil au fost date in folosinta pentru aproximativ 163.000 de agricultori in ultimii trei ani in Cuba, in incercarea de a relansa productia agricola, care a reprezentat un punct nevralgic al economiei cubaneze, a comunicat ministerul Agriculturii citat de AFP.

"Mai mult de 1.495.000 de hectare de teren necultivat au fost date in folosinta si 79% au fost puse in productie", a declarat joi la televiziunea de stat Pedro Olivera, directorul general al centrului national de control al terenurilor ministerului.

Terenurile au fost acordate catre mai mult de 163.000 de agricultori, dintre care mai mult de jumatate pentru ferme (59,4%) si pentru diferite culturi (23%), a precizat acesta, subliniind si faptul ca ministerul dispune de inca 901.000 de hectare de teren necultivat.

Cuba dispune de o suprafata de 6,6 milioane de hectare de teren cultivabil, dintre care mai putin de jumatate (3 milioane) erau in productie inainte de inceputul acestui proces de cedare a uzufructului, la finalul anului 2008.

Conform autoritatilor locale, productia agricola a crescut cu 9,8% in primul trimestru din 2012, insa Cuba continua sa importe in jur de 80% din alimentele consumate, situatie care apasa semnificativ finantele sale publice (aproximativ 1,7 miliarde de dolari).

Guvernul cubanez a declarat productia alimentara drept o prioritate strategica si incearca sa liberalizeze piata de productie si comercializare a produselor agricole, aflata in cea mai mare parte in proprietatea statului.