Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca pactul de disciplina bugetara semnat de 25 din cele 27 state ale UE nu se va renegocia, contrar dorintei presedintelui francez Francois Hollande, relateaza Le Figaro.

Intrebat in cadrul unei conferinte de presa daca va exista o renegociere a acestui pact, Barosso a raspuns simplu, "nu", fara a mai oferi alte detalii.

Francois Hollande, ales presedinte al Frantei, este un sustinator fervent al proiectului sau de Pact de crestere, care ar urma sa acompanieze Pactul de disciplina bugetara semnat de 25 de state membre, in luna martie a acestui an.

Totodata, marti, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut guvernelor europene sa se mobilizeze pentru a pune in practica propunerile aflate deja pe masa si care sustin relansarea unei economii aflate in criza.

Pe langa agenda "Europa 2020", care se concentreaza pe noile tehnologii si pe economia verde, executivul european sugereaza crearea imprumuturilor europene comune ("project bonds"), majorarea capitalului Bancii Europene de Investitii (BEI) cu cel putin 10 miliarde de euro pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii si impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, care ar urma, partial, sa finanteze bugetul UE.