Imagini care prezinta un locotenent-colonel israelian lovindu-l cu arma, in plina figura, pe un tanar danez in Cisiordania au starnit indignare in intreaga lume si au trecut pe plan secund succesul revendicat de Israel in controlarea operatiunii "Bine ati venit in Palestina", relateaza AFP.

Un ofiter israelian loveste cu pusca un militant pro-palestinianFoto: Captura YouTube

Armata israeliana l-a suspendat pe ofiterul in cauza dupa aparitia acestor imagini, difuzate pe larg de presa israeliana si pe internet, in cadrul unui incident care a avut loc sambata.

Potrivit presei israeliene, persoana agresata este un militant pentru cauza palestiniana, in varsta de 20 de ani, originar din Danemarca, si identificat cu prenumele Andreas.

Videoclipul de doua minute prezinta o altercatie intre soldati israelieni, stationati la un baraj rutier la nord de Ierihon, in valea Iordanului, si un grup de tineri ciclisti format din palestinieni si activisti straini.

La un moment dat, locotenent-colonelul Shalom Eisner isi pierde cumpatul si se apropie brusc de unul dintre tineri, pe care il loveste violent cu pusca mitraliera M-16 in plina figura.

Incidentul, a carui inregistrare a fost postata pe internet duminica seara si difuzata in prime time de televiziunile israeliene, tinea prima pagina a presei de luni, stanjenind autoritatile israeliene.

Premierul Benjamin Netanyahu a condamnat duminica seara comportamentul ofiterului, precizand ca acest gest "nu este obsnuit pentru soldatii si comandantii Tsahal si nu isi are locul in armata israeliana si in statul Israel".

Seful statului major Benny Gantz a subliniat ca acest incident va "face obiectul unei anchete aprofundate si va fi tratat cu cea mai mare severitate".

Cu doar cateva ore inainte de difuzarea imaginilor, mai multi oficiali israelieni, printre care si Netanyahu, se felicitasera calduros pentru eficienta serviciilor israeliene de securitate in ceea ce priveste operatiunea internationala de solidaritate "Bine ati venit in Palestina".

Acesta operatiune, care isi propunea sa aduca in Cisiordania simpatizanti din intreaga lume, via Tel-Aviv, ameninta, potrivit acestora, securitatea aeroportului international Ben Gurion.

In iunie 2010, imaginile atacului sangeros asupra unui vas turcesc de catre comandouri ale marinei israeliene au facut inconjurul lumii, provocand un scandal international si afectand puternic imaginea Israelului.

Operatiunea "Bine ati venit in Palestina" s-a derulat in general calm, fara ciocniri notabile intre participanti si cei peste 600 de politisti israelieni mobilizati cu aceasta ocazie.

Dintre cei 1.500 de participanti anuntati, doar 79 de militanti au debarcat in acest week-end la Ben Gurion, imensa majoritate a celorlalti fiind blocati la imbarcare in tarile de plecare.

Dintre cei 79 de militanti, 21 au fost trimisi in tarile de origine si 56, printre care 43 de francezi, care au refuzat sa plece, au fost inchisi in centrele pentru imigranti ilegali, a precizat luni ministerul de Interne.