Umberto Bossi, secretarul federal al partidului de opozitie Liga Nordului, principal opozant al Guvernului Monti, si-a dat demisia joi, in urma acuzatiilor ca ar fi folosit banii contribuabililor pentru vacante si pentru renovarea vilei personale, relateaza editia britanica a Reuters. Il Sole 24 Ore precizeaza ca politicianul a preluat titlul de presedinte onorific al formatiunii.

Umberto BossiFoto: Agerpres/AP

"Imi dau demisia pentru binele miscarii si pentru cel al activistilor. Prioritatea este binele Ligii si continuarea luptei", s-a adresat Bossi Consiliului Federal al Ligii Nordului cu ocazia inaintarii demisiei, a povestit secretarul provincial pentru Milano al partidului, Matteo Salvini, la Radio Padania. Salvini a precizat ca partidul nu a cerut demisia liderului ci ca acesta a venit la reuniune decis sa paraseasca pozitia de conducere.

Demisia liderului in varsta de 70 de ani, cu ocazia Consiliului Federal de la Milano al Ligii Nordului, ar putea destabiliza partidul de extrema-dreapta slabind, in acelasi timp, principala forta politica ce se opune in Parlament programului de austeritate al premierului Mario Monti.

Locul sau va fi preluat de un triumvirat format din Roberto Calderoni, fostul ministru de Interne Roberto Maroni si parlamentarul venetian Emanuele Dal Lago, scrie Corriere della Sera.

La inceputul saptamanii, procurorii italieni au anuntat ca au deschis o ancheta in care sunt cercetati oficial trezorierul si alti doi membri importanti ai partidului, fost aliat-cheie al Guvernului Berlusconi.

Potrivit Mediafax, mai multe perchezitii au fost efectuate, marti, la sediul Ligii Nordului din Milano, ca parte a anchetei privind investitii in Tanzania si Cipru. Ancheta se canalizeaza pe unele finantari publice primite de catre Liga Nordului, existand ipoteza unei "deturnari de fonduri" si "escrocherie pe cheltuiala statului" comise de catre Francesco Belsito, responsabil cu administrarea finantelor partidului.

Alte persoane implicate in tranzactiile financiare ale Ligii in Tanzania si in Cipru de peste cinci milioane de euro, sunt de asemenea investigate, inclusiv omul de afaceri Stefano Bonet.

Umberto Bossi nu este anchetat oficial si a negat ca ar fi folosit vreodata banii partidului pentru uz personal.

Politicianul a preluat functia de secretar federal al partidului la sfarsitul anilor 1980.In ciuda agendei pro-descentralizare Liga Nordica a fost un aliat puternic al prim-ministrului Silvio Berlusconi pe parcursul celor trei guvernari ale sale.

Dupa ce Berlusconi a fost indepartat de la putere in noiembrie 2011, pe fondul ingrijorarilor de pe pietele financiare cauzate de datoria Italiei, Umberto Bossi a refuzat sa ii acorde sprijin succesorului lui Il Cavaliere, Mario Monti, la conducerea guvernului.