Japonia va redeschide pentru prima data de la dezastrul de anul trecut o parte din zona evacuata din jurul centralei nucleare de la Fukushima, permitandu-le, astfel, celor aproximativ 16.000 de evacuati sa se intoarca acasa, scrie The Guardian.

Perimetrul de aproximativ 20 de kilometri din jurul centralei de la Fukushima va ramane in mare parte intact, insa guvernul a declarat ca va reclasifica zonele cel mai putin contaminate in trei categorii, in functie de nivelul radiatilor.

Orasele Kawauchi si Tamura se vor redeschide incepand de duminica, iar Minamisoma de la jumatatea lunii aprilie. Cu toate acestea, majoritatea locuitorilor vor astepta pana cand zona va fi complet decontaminata, iar infrastructura refacuta.

Accesul in anumite zone din fiecare oras va fi in continuare interzis din cauza nivelului ridicat de radiatii. Alte opt orase, incadrate la un nivel scuzat de radiatii, asteapta inca un verdict in ceea ce priveste zonele care vor fi redeschise.

Criza nucleara provocata de tsunamiul din 11 martie 2011 a fortat 100.000 de oameni sa-si paraseasca locuintele din cauza nivelului ridicat de contaminare radioactiva.