Autoritatile din Azerbaidjan au arestat 22 de persoane suspectate de spionaj pentru Iran, acuzandu-le de legaturi cu Garda Revolutionara Iraniana, relateaza BBC News.

Arestarile au fost confirmate miercuri de o declaratie scurta a ministrului azer pentru Securitatea Nationala.

Televiziunea azera a anuntat luna trecuta ca autoritatile au dejucat un complot de a ataca ambasada israeliana si un centru evreiesc din Azerbaidjan. Stirea a aparut in contextul in care Iranul era suspectat ca a atacat mai multe ambasade israeliene din Thailanda, India si Georgia.

Din declaratia ministrului nu a reiesit daca arestarile anuntate miercuri sunt recente ori reprezinta o confirmare a arestarilor facute in februarie.

Potrivit site-ului non-guvernamental de stiri Contact, sprijinit de fundatia americana pentru promovarea democratiei, US National Endowment for Democracy, arestarile au fost facute intre sfarsitul lunii ianuarie si 20 februarie si "nu reprezinta primul grup de indivizi […] arestati recent in Azerbaidjan sub acuzatia de colaborare cu serviciile secrete iraniene", relateaza BBC News.

Site-ul de stiri Contact mai sustine ca prizonierii sunt acuzati de tradare si posesia ilegala de arme.

Ministrul azer pentru Securitatea Nationala a precizat ca "in timpul arestarii au fost gasite arme de foc, cartuse, explozibili si echipament de spionaj."

Potrivit oficialului azer, cei 22 de detinuti ar fi primit ordine de la Garda Revolutionara "pentru a comite acte teroriste impotriva angajatilor si ambasadelor Americii, a Israelului si a altor state occidentale."

Autoritatile sustin ca suspectii ar fi fost recrutati incepand cu 1999 si ar fi fost instruiti sa utilizeze armele si tehnicile de spionaj in taberele militare din Iran.

Potrivit corespondentului BBC la Tbilisi (Georgia), Iranul si Israelul sunt implicati intr-un razboi al amenintarilor, al atacurilor cu bombe si al comploturilor de asasinat desfasurat in zona caucaziana.

Tensiunile recente sugereaza ca spionii iranieni si agentii serviciului secret israelian Mossad sunt activi in sudul Caucazului - Georgia, Azerbaidjan si Armenia.

Iranul a acuzat Azerbaidjan ca a ajutat Israelul sa asasineze oameni de stiinta iranieni.